Olmert: Büyük İsrail diye bir şey yok

İsrail Başbakanı Ehud Olmert “Büyük İsrail” projesinin sona erdiğini açıklayarak İsrailli yerleşimcilerin yerlerinden çıkarılmasına yönelik bir öneri sundu.

soL (DIŞ HABERLER) Batı Şeria`daki yasadışı yerleşimcilerin işgal altındaki bölgeden ayrılmaları için plan yaptıklarını belirten Olmert, bölgenin bir kısmının teslim edilmesi ve Filistinlilerle barış yapılması çağrısında bulundu.

Olmert ayrıca "Büyük İsrail diye bir şey kalmamıştır. Buna inananlar kendilerini kandırır" diyerek dikkatleri üzerine çekti. Önceleri o bölgenin kendilerine ait olduğuna inandığını ama artık birlikte yaşadıkları insanlarla paylaşmaları gerektiğini belirten Olmert`in bu hamlesi 450 bin İsrailli`nin bulunduğu yeri terk etmesi anlamına geliyor.

İsrail ve Filistin arasında sert çatışmaların yaşandığı Batı Şeria`da bir Filistinli cumartesi günü sınırı geçerek Yitzar`da 9 yaşındaki bir çocuğu yaralamasıyla 100 kişilik bir saldırgan grup Filistin köyünün altını üstüne getirmişti. Olmert bu olayla ilgili olarak sağcı İsraillilerin saldırganlığını kınadığını ve "Bölgede yaşayan İsrailli olmayanlara karşı yürütülen şiddetin sona ermesi gerektiğini" belirtti. Başbakanın olayı kınayan açıklamasına rağmen saldırıların olduğu sırada İsrail polisinin saldırıları engellemek için hiçbir müdahalede bulunmaması ve kimseyi gözaltına almaması barış mesajı konusunda soru işareti uyandırdı.

Giderayak barış planı
Kamu kuruluşlarını dolandırmak ve rüşvet almakla suçlanan Olmert'in yeniden seçime girmesi ise Olmert`in barış planının tutmayacağı yönünde yorumlanıyor. Buna rağmen önerinin ayrıntılarını çıkaran Başbakan yardımcısı Haim Ramon, yerleşimcilere bölgeyi terk etmeleri halinde 300 bin dolar verebileceklerini açıkladı. Filistin`le barış görüşmelerini yürüten Dışişleri Bakanı Tzip Livni ise öneriye kesinlikle karşı çıkarak bu tür bir girişimin İsrail`i görüşmelerde dezavantajlı konuma düşüreceğini söyledi.

İsrail&acutein 1967'de işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs`te yaklaşık yarım milyon Yahudi yaşıyor. Bu bölgelerde devlet desteğiyle yaşayan İsrailli yerleşimciler ile Filistinliler arasındaki gerginlik çoğu zaman aşırı sağcı Yahudiler nedeniyle şiddete neden oluyor. İnsan hakları örgütleri, polisi ve yargıyı bu olaylarda yerleşimcilere yeterince sert yanıt vermemekle suçluyor.