Obama'nın ilk icraatı 819 milyar dolarlık yardım paketi

ABD'nin yeni Devlet Başkanı Barack Obama 819 milyar dolarlık yardım paketini Temsilciler Meclisi'nden geçirdi.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'nin yeni Devlet Başkanı Barack Obama vergi indirimi ve kamu harcamalarının arttırılmasını kapsayan 819 milyar dolarlık ödeneği Temsilciler Meclisi'nden geçirdi.

Obama ilk yasama zaferini Cumhuriyetçilerin karşı oylarına rağmen kazandı. Kararı eleştiren Cumhuriyetçiler "tamamen gereksiz yere harcanacak büyük bir meblağ" yorumunu yaptılar. ABD tarihinin en büyük yardım paketi "ekonomik uyarıcı paketi" olarak nitelendiriliyor.
11 Demokrat Partili ve 177 Cumhuriyetçi'nin karşı oyuna rağmen 244 oyla kabul edilen paket hakkında konuşan Obama, "Bu kurtarma planı gelecek birkaç yılda 3 milyondan fazla istihdam yaratacak ya da koruyacak" dedi. Oylamanın hemen ardından konuşan Obama, planı daha önce Washington'da görülmemiş bir şeffaflık ve hesap verme sorumluluğu ile kullanılacağını belirtti.
Plan kapsamında 275 milyar dolarlık vergi indirimi ile özel şirketlerin "yükü" hafifletilirken, 544 milyar dolar toplu taşıma, bayındırlık ve benzeri kamu hizmetlerine aktarılacak. Kararın öncesinde ABD'li endüstri liderleriyle görüşen Obama "evlerine dönüp kocalarına ve eşlerine artık işi olmadığını söyleyenleri veya işten atılma korkusuyla yaşayanların Washinton'dan eylem beklediklerini" iddia etti.
Cumhuriyetçilerin ekonomiyi kurtarma planının maliyeti ise 475 milyar dolardı.