Obama'nın Batı Afrika'daki derdi ebola mı?

Obama'nın Batı Afrika'daki Ebola salgınına müdahaleye ilişkin açıklaması, ABD'nin bölgedeki emperyalist politikalarının bir ürünü olarak değerlendiriliyor.

Obama’nın, ciddi bir ulusal güvenlik kaygısı barındırdığı gerekçesiyle Batı Afrika’daki Ebola salgını ile mücadeleye ABD askerlerinin dahil olacağı açıklamasının ardından Pan-African News Wire’ın editörü Abayomi Azikiwe ‘’ABD, Batı Afrika’da emperyalist politikalarını ilerletmek için Ebola virüs salgınını kullanıyor ’’ dedi.

Detroit’li insan hakları savunucusu bir aktivist ve gazeteci olan Abayomi Azikiwe'nin dikkat çektiği noktalar şöyle

"ABD askeri istihbaratının Afrika kıtasına derin penetrasyonu için bunun yalnızca bir başka araç olarak kullanıldığına inanıyorum. Halihazırda ABD, Ebola salgınından etkilendiği bahanesiyle Libya, Sierra Leone ve ayrıca Nijerya’nın Batı Afrika bölgelerinde askeri varlığını sürdürmekte.

Bu salgınla mücadele etmenin tek yolu tıbbi personelin, eğitimli doktor ve hemşirelerin çoğaltılması, sahra hastahanelerinin ve kliniklerin geliştirilmesidir.

Salgının Afrika’da travmatik bir etki yaratmasının altındaki sebep birçok ülkede yeterli sağlık ve araştırma tesislerinin bulunmamasıdır. Medikal tedavinin yanında sağlık araştırmaları da salgınla mücadelede büyük önem taşıyor.

Tedavi, salgını ortadan kaldırmak için medikal çözümler üzerinden yapılmalı, militarist çözümler üzerinden değil. Medikal çözümlerin yetersiz kalması ise bölgedeki kalkınma sorunları ve kaynak eksikliğinden ileri geliyor.

ABD’ye tedavi amacıyla gönderilen Ebola vakalarından olumlu sonuçlar alındı. Bu tamamen medikal tesislerin ve sağlık profesyonellerinin yeterli seviyede olması ile alakalıydı.’’

Salgının, gelinen noktada Afrika için olduğu kadar dünya için de bir tehdit teşkil ettiği, hastalığı yalnızca Afrika bölgesinde tutabilmenin neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Azikiwe ABD'nin Ebola hamlelerine ilişkin "Bu militarist hamleler sağlık meseleleri göz önünde bulundurularak yapılmıyor. Yalnızca ABD’nin emperyalist politikasının Afrika’ya yerleştirilmesi yolunda bir başka dinamiği temsil ediyor" yorumunu yapıyor.