Obama'nın Afganistan takıntısı

Barack Obama’nın görevi devraldıktan sonra öncelikli gündemi olması beklenen Afganistan için hazırlıklar başladı. ABD’nin Afganistan operasyonundan sorumlu olan Orgeneral David Petraeus, lojistik destek sorununu çözmek için bölge ülkeleriyle görüşüyor. Türkiye güzergahının da gündemde olması bir olasılık.

soL(HABER MERKEZİ) ABD'nin yeni başkanıyla birlikte açılacağı düşünülen yeni döneminin ana konularından biri, Afganistan. Ülkedeki ABD askerlerinin sayısını artırmakla işe başlaması beklenen Obama, hazırlıklara hemen girişmiş görünüyor. AB ülkeleri işi ağırdan alma niyetlerini tekrar ederlerken, ABD, "lojistik" destek konusunu görüştüğünü duyurdu.
Afganistan'daki ABD kuvvetlerinin komutanı Petraeus, bölge ülkeleriyle gerçekleştirdiği temaslarda çeşitli anlaşmaların imzalandığını söyledi. Pakistan'a alternatif lojistik sevkiyat güzergahı arayışında olduğu ifade edilen ABD, bölge ülkelerinin nabzını tutuyor.

Afganistan'ın Pakistan dışındaki komşuları olan Türkmenistan, Tacikistan ve Kırgızistan'la görüşen ABD orgeneralinin, Rusya ve Gürcistan ile Türkiye gibi ülkelerin de göz ardı edilmemesi gerektiği düşüncesini değerlendirilmesi bekleniyor.

2008'de sivil ölümleri katlandı
Petraeus'un bölge temasları sürerken, Afganistan'da geçen yıl çatışmalarda ölen sivil sayısının 4 bin olduğu söyleniyor. Birleşmiş Milletler'in açıkladığı 2008 yılı rakamlarının iki katına yaklaşan verilerin, yabancı görevlilerin giremediği bölgelerden de derlendiği için, gerçeğe daha yakın olduğu ifade ediliyor. Rapora göre ABD kuvvetlerinin bu bilançodaki doğrudan sorumluluğu 680'in üzerinde sivilin bombardımanlarda ölümü.