Obama ve Erdoğan'dan Putin'e Suriye baskısı

G-20 zirvesi için Meksika'da bulunan Başbakan Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Dün de ABD Başkanı Barack Obama, Putin ile görüşmüştü. İki görüşmede de ağırlıkla Suriye konusunun ele alındığı belirtildi.

Meksika'da G-20 Zirvesi'ne katılan Başbakan Erdoğan, TSİ 06:30'da (yerel saatle 21:30) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Zirvenin düzenleneceği kongre binasında gerçekleşen toplantıda Suriye konusunun ele alındığı belirtiliyor.

Putin'in dün Obama ile görüşmesi nedeniyle akşam saatlerine ertelenen görüşme ile ilgili detaylı bir açıklama yapılmadı. Kremlin tarafından yapılan açıklamada, görüşmede iki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesi için birçok konunun ele alındığı, sorun oluşturabilecek başlıkların da değerlendirildiği belirtilmekle yetinildi.

Görüşmenin yaklaşık 40 dakika sürdüğü belirtilirken, Rusya'nın Moskova'da Suriye zirvesi önerisi ile ilgili Erdoğan'ın nasıl bir görüş ilettiği bilgisi basına yansımadı.

Obama da Putin ile görüştü
Dün ABD Başkanı Barack Obama da Vladimir Putin ile görüştü. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede, Obama'nın Beşar Esad'ın Suriye'de görevi bırakması gerektiğini belirttiği ancak Putin'in "şiddetin durması için siyasi sürecin işletilmesi" gerektiğini söylediği bilgisi basına yansıdı.

Suriye konusunda iki lider arasında açık görüş farklılığın bu görüşmede de görüldüğü, Putin'in Libya ve Mısır örneklerini vererek Esad'ın gitmesinin sorunları çözmeyeceğini belirttiği ifade edildi.

NATO'nun füze savunma sistemi ve İran'ın nükleer çalışmaları gibi konuların da görüşmede ele alındığı aktarıldı.

Putin ile Obama arasındaki görüşmede basının en çok öne çıkardığı nokta ise, iki liderin oldukça soğuk tavırları oldu.

(soL - Dış Haberler)