Obama umut tacirliğine devam ediyor

İşte barış getirecek ABD başkanı Obama sloganlarıyla karşılanan Obama, şimdi de Müslüman açılımı yaptı ve “ABD ile Müslüman devletleri arasındaki düşmanlığa son vereceğim” dedi.

soL (DIŞ HABERLER) Devlet Başkanlığı'na bile gelmeden tüm dünyada barış adına yeni umutların ışığı olan Barack Obama'nın Bush'tan farklı olmadığı gerçeği yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Kabinesine atadığı savaş deneyimli isimler, Gazze saldırılarında İsrail'in yanında yer alması ve derken Afganistan ve Pakistan konusunda geri adım atmayıp, bu ülkeleri teröre karşı en önemli cephe ilan etmesi "Obama da aynıymış" hayal kırıklığını yarattı. Ancak Obama umut üretmeye devam ediyor.

'Müslüman düşmanı değiliz'
Obama'nın seçimler sırasında gündeme gelen Müslüman kökenleri Arap ülkelerinde bazı kesimler tarafından sempatiyle karşılanırken Obama bundan da prim üretmeyi bildi. Zenci ve müslüman olması onun da acı çekmiş bir sınıftan geldiği algısına neden olurken Obama'nın Müslüman kökenlerini hiçbir zaman reddetmesi de Arap dünyasında ilgiyle izlendi. Al Arabiye adlı Dubaili bir televizyon kanalıyla röportaj yapan Obama, Müslüman dünyasıyla bir düşmanlık içinde olmadığını belirterek "Müslümanlara Amerikalıların onlara düşman olmadığını göstermek benim görevimdir" dedi. Müslüman dünyası ve ABD arasındaki bağları geliştireceğinden bahseden Obama, insanların umutlarının evrensel olduğunu Müslüman ülke olan Endonezya'da geçirdiği uzun yıllar boyunca öğrendiğini de ekledi.

Gazze'de devam eden insanlık dışı saldırılara değinmeden Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalara hakkında yorumda bulunan Obama, Filistin devletine karşı saygılı olduklarını belirtti. ABD'nin İsrail devletine olan desteğinin Yahudi halkının güvenliğinin sağlanması açısından önemli olduğuna değinen Obama, 1300 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve 22 gün süren çatışmalar hakkında ise hiç böyle bir şey yaşanmamış gibi yorumda bulunmadı.

İran nükleer çalışmaları nedeniyle hala ABD'nin saldırı ajandasında bulunurken Obama, röportajda İran'ın nükleer çalışmalarına dair bir görüşme zemini yaratmaktan dem vurarak ortalama bir yanıt verdi.

Bir önceki devlet başkanı George W. Bush döneminde artan Müslüman düşmanlığının izlerini silme misyonuyla hareket eden Obama'nın samimiyeti İsrail söz konusu olduğunda sınıfta kalıyor. İsrail'in ABD'den güç alarak Gazze Şeridi üzerinde uyguladığı ve uluslararası hukuka aykırı olan ambargo, insan hakları ihlalleri ve sivil halka yönelik soykırım saldırılarına değinmezken Müslüman dünyayla ilişkileri düzeltmek vaatten öteye geçmiyor.