Obama Kıbrıs’a el attı

Obama yönetimi Kıbrıs sorunu ile yakından ilgileneceğini ABD'li senatörlerin adaya gerçekleştirdiği ziyaret ile de gösterdi. Heyet daha sonra Yunanistan ve Türkiye'ye de gelecek.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Başkanı Obama'nın yakın çalışma arkadaşı olarak tanınan ABD İllinois Senatörü Richard Durbin ve İllinois Eyaleti Maliye Bakanı Yunan asıllı Aleksis Yannulias Obama'yı temsilen Kıbrıs'ta çeşitli ziyaretlerde bulundu. Gayri resmi bir ziyaret için adada bulunduklarını vurgulayan Durbin, adadaki taraflarla görüşmelerde bulundu. Heyet daha sonra Atina ve Ankara'yı da ziyaret edecek.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ile görüşen ABD'li senatörler Kıbrıs'taki müzakere sürecine ilişkin bilgi aldı. Hristofyas'ın olağanüstü bir çaba harcadığını vurgulayan Durbin ABD'nin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına yardımda bulunmaya istekli olduğunu belirterek, bu yardımın ne şekilde olacağına iki tarafın karar vereceğini söyledi.

ABD'li yetkililer, Hristofyas'ın ardından Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ve Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu'yla da görüştü.

Kuzey'de Mağusa'ya ziyaret
Adanın Kuzeyine geçen heyet burada Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüştü. Görüşmeyle ilgili bir açıklama yapılmazken, Durbin ve Yannulias, Cumhurbaşkanı Talat'la görüşmeden önce Talat'ın Özel Temsilcisi Özdil Nami ile de bir araya geldi. Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Sarıca ve her iki taraftan bazı yetkililer de hazır bulundu.

Bu görüşmelere ek olarak heyetin Mağusa Belediye Başkanı'na gerçekleştirdikleri ziyaret dikkat çekti. İlk kez bir ABD heyeti gayri resmi de olsa, Mağusa'yı ziyaret ederken, heyetin Belediye Başkanı Oktay Kayalp ile 45 dakikalık bir görüşme yaptığı bildirildi.
1974 yılından bu yana iskana kapalı olan ve Kıbrıs görüşmelerinde pazarlık unsuru olan Maraş bölgesi Mağusa sınırları içinde yer alıyor. Yine uluslararası ticarete açılması için AB'den talepler listesinde yer alan Mağusa limanı Kuzey Kıbrıs'ın en büyük limanı olma özelliğine sahip.