Obama işkenceciyi haklı buldu

ABD’nin 11 Eylül sonrasında aldığı terör karşıtı önlemler en çok da insan hakları ihlaline yönelik olan önlemler dikkat çekti. Obama da Bush yönetiminin tutumunu sürdürdü ve işkence genelgesinin mimarını haklı buldu.

soL (DIŞ HABERLER) 2002 yılında Chicago havaalanında göz altına alınan Jose Padilla'nın davası ABD'nin teröre karşı hukuk tanımadığını gösteren en bilinen örnek olay. ABD hükümeti Padilla'yı El Kaide terör örgütü üyesi olduğunu ve radyoaktif bir bomba ile bir şehre terör saldırısı planladığı iddiasıyla gözetim altına alınmıştı. Padilla Amerikan yönetimi tarafından "düşman savaşçı" ilan edildi. 3 yıl boyunca askeri mahkemede tutulan Padilla'nın sivil yargının karşısına çıkması ise 2006 yılını buldu.

Padilla'ın avukatlarının müvekkillerinin yargılanmadan gözaltına tutulmasına karşı çıkarak Amerikan hükümetinden hangi yetkiye dayanarak böyle bir uygulamada bulunmasını sorguladı. Padilla'ın davasının devam ettiği süreçte insan hakları açısından en dikkat çeken başlıklardan biri olan dava, Bush yönetiminde başladı ve Padilla son olarak 20 yıl hapis cezası aldı.

Bush'tan Obama'ya
Ancak Padilla'nın davası, Bush yönetiminin Adalet Bakanlığı danışmanlarından hukuk profesörü John Yoo, işkence genelgesinin mimarı olarak biliniyor. Padilla, Yoo'ya dava açarak 3 yıl boyunca yargılanmadan gözetim altında tutulmasının hesabını sordu. Ancak hak gaspıyla başlayan davanın devamında da aynı tutum devam etti. Obama yönetimi de Yoo'ya açılan davanın incelenmesi sonunda kararını açıkladı ve davanın süreciyle ilgili olarak Yoo'nın takınmış olduğu tavrın kesinlikle yasal olduğu görüşü belirtildi.

Terör zanlılarına suyla işkence yapma ve ABD vatandaşlarının dinlenmesi gibi uygulamalara olanak sağlayan ve ihtilaflara neden olan bu adımlardan bazıları halen ABD Kongresi ve Adalet Bakanlığı tarafından sürdürülen incelemelerin konusu. Memoyu yazanlardan biri olan John Yoo devam eden incelemelerin önemli isimlerinden biri olarak göze çarpıyor.