Obama için her yer Guantanamo

ABD’de, haklarında yeterli delil olmayan “yabancı terör şüphelilerinin” belirsiz bir süre boyunca cezaevlerinde tutulmasını sağlayacak mahkemeler kurulması planlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Başkanı Barack Obama yabancı "terör şüphelilerine" dönük olarak ulusal güvenlik mahkemeleri kurmaya hazırlanıyor. Bu mahkemeler terör şüphelisi olarak görülen yabancıların belirsiz bir süre boyunca "önleyici tutuklama" ile cezaevinde tutulabilmesini sağlayacak.

ABD Başkanı Obama'nın Guantanamo kampında tutulan kişilerin durumunu bir karara bağlamak üzere adalet bakanlığı bünyesinde kurduğu birimin ele aldığı seçeneklerden birinin ulusal güvenlik mahkemeleri kurulması olduğu belirtiliyor. Obama, Guantanamo kampının 2010 yılı başına kadar kapatılacağını bildirmişti.

Yeni kurulacak mahkemeler ise ABD'nin şüpheli gördüğü kişileri Guantanamo kampına göre "daha yasal" bir şekilde cezaevinde tutmasına olanak sağlayacak. Bu mahkemelere federal mahkemelerin önüne çıkartılabilmek için haklarında yeterli delil elde edilemeyen şüpheliler için başvurulacak.

Obama'nın bu planı ABD'deki insan hakları örgütlerinin tepkisine neden oluyor. Yapılan yorumlarda bu girişimin Guantanamo'nun ABD'ye taşınmasından ve yaygınlaşmasından başka bir anlama gelmediği belirtiliyor.