Obama Filistin'de "birlik" için kesenin ağzını açıyor

Obama yönetimi, Filistin'de Fetih ile Hamas arasında kurulacak bir birlik hükümeti için 840 milyon dolar yardım yapabileceklerini açıkladı. Aynı birlik hükümetinin Bush döneminde boykot edilmiş olması, ve Hamas'ın halihazırda ABD'nin terörist örgütler listesinde yer alması, Obama yönetiminin bir taktik değişikliğine gittiğini ortaya koyuyor.

soL (DIŞ HABERLER) Obama yönetimi, Hamas'ın da dahil olacağı düşünülen Filistin birlik hükümetine verilmesi planlanan "yardım fonu" için Kongre'den izin istedi. Obama, Bush yönetimi döneminde boykot edilen El Fetih ve Hamas'ın kurduğu birlik hükümetine yeniden kurulması durumunda yardım edebileceğini söylüyor. Ancak terörist örgüt sayılan Hamas'ın ABD yasalarına göre bu fonlardan yararlanması mümkün değil. Bu durumu değiştirmek için ise kimi yasal değişikliklerin yapılacağı açıklandı.

Geçen ay Irak ve Afganistan savaşları için 83.4 milyar dolarlık ek bütçeyi kongreden geçiren Obama yönetimi bunun 840 milyon dolarlık kısmını Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için Filistin'de kurulacak birlik hükümetine verebileceğini açıkladı.

El Fetih ile Hamas arasında Mısır'da yürütülen birlik hükümeti görüşmelerinin sonuca bağlanması için ABD'nin, mali olarak zor durumda olan Filistin'e yardım edebileceğini söyleyerek süreci hızlandırmak istediği düşünülüyor.

Birlik hükümeti kurulması çalışmaları, Hamas'ın dolaylı olarak İsrail'i tanıması doğrultusunda yürütülüyor. Önceki gün Mahmud Abbas'ın tek tek tarafların İsrail'i tanıyıp tanımamasına saygı gösterileceğini ancak uluslararası meşruiyeti sağlamak için kurulacak hükümetin İsrail ile Filistin arasında önceden yapılan anlaşmaların sürdürülmesi gerektiğini açıklaması Hamas tarafından tepki ile karşılandı.

Hamas'ın Gazze saldırısı sonrasında güçlenen etkisini seçimlerde de kullanmak istediği ve bu yüzden Filistin'i genel seçimlere taşıyacak bir birlik hükümetine sıcak baktığı biliniyor. Ancak Hamas'ın ısrarla İsrail'i tanımayacağını açıklaması görüşmelerin sonuç vereceğine dönük kötümser olunmasına neden oluyor.

Obama yönetiminin hedefi direniş odaklarının birbirinden uzaklaştırılması

Boykot etmenin ya da diplomatik ilişki kurmamanın Ortadoğu'daki direniş odaklarının elini güçlendirdiğini düşünen yeni Amerikan yönetimi bilindiği gibi bir süredir Filistin sorununun iki devletli çözümünden yana olduğunu ve Filistin'deki güçlerin İsrail'i tanımasını, şiddetten vazgeçmesini ve İsrail ile Filistin arasında önceden varılan anlaşmalara uyulmasını istiyor. Hamas'ın direncini birlik hükümeti içinde ve ülkenin içinde bulunduğu mali sıkıntıyı da kullanarak kırmak isteyen ABD'nin Ortadoğu'daki Amerikan karşıtı direniş odaklarını birbirinden koparmak istediği biliniyor. Özellikle de İran'ı yalnızlaştırmak için Obama yönetimi bir süredir Suriye ile de iyi ilişkiler kurmaya ve Suriye'yi İran'dan uzaklaştırmaya çalışıyor.

İsrail'de yeni seçilen aşırı sağcı hükümetin hiç esneklik göstermemesi ise ABD yönetimini direniş odaklarını birbirinden uzaklaştırmak yönündeki çabalarını zorlaştırıyor. İsrail'in Filistin'de yeni yerleşim bölgeleri inşa etmeye devam etmesi, Golan Tepeleri konusunda Suriye ile en ufak bir pazarlık dahi yapmayacağını açıklaması Ortadoğu'da tıkanan politikalarını açmak isteyen Obama yönetimini sıkıştırıyor.