Obama’dan manidar ziyaret

İstanbul’dan gizlice Irak’a uçan ABD Devlet Başkanı Obama, sürpriz bir ziyaret düzenledi.

soL (DIŞ HABERLER) Başkan seçilmesinin ardından ilk geniş kapsamlı uluslararası gezisini düzenleyen ABD Devlet Başkanı Barack Obama, gezinin son ayağı olan Türkiye'nin ardından gizlice Irak'a uçtu.

Obama, başkan seçilmesinin ardından ilk kez Irak'ı ziyaret ediyor. Irak'ın, Ortadoğu'ya ilişkin birçok taahhüt istenen Türkiye'nin hemen ardından ziyaret edilmesi "manidar gezi" yorumuna neden oluyor.

Çekilme ve Afganistan konuşulacak
Obama'nın habersiz gezisi üzerine bir açıklamada bulunan Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, "Irak'ı ziyaret etmek için birçok önemli neden var. Bu yüzden Başkan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakanı Nuri el Maliki'yi görmek için sabırsızlanıyor. Başkan, ayrıca askerlerimizi de görmek istiyor" diye konuştu.

Obama'nın, esas olarak 2011 yılının Ağustos ayına kadar tamamlanması planlanan çekilme gündemi üzerine temaslar yapmayı planladığı söyleniyor. Obama'nın ayrıca, çekilecek muharip birliklerin olası Afganistan misyonları üzerine de bir ayarlamayı konuşmak istediği belirtiliyor.

Aynı gün petrol ihalesi
Diğer yandan, Obama'nın Irak'a yaptığı sürpriz ziyaretin, Irak Hükümeti'nin ülkenin güneyindeki 20 petrol kuyusunda sondaj yapılması için uluslararası ihale açtığı güne denk gelmesi ilginç bir tesadüf olarak yorumlandı.

AP'nin haberine göre Tekliflerin 1 Mayıs'a kadar alınacağı ve petrol sondajının da 14 ayda tamamlanması gerektiği kaydedildi.

Irak, 2010 sonuna kadar günlük petrol üretimini 300 bin ile 500 bin varil düzeyinde artırmayı hedefliyor.