Obama CIA’yı sorgulatmıyor

Kayıtlarının ortaya çıkmasıyla CIA’nın işkence sicilini döken Obama, şimdi de işkenceci CIA yetkililerinin kovuşturulamayacağını açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Bu hafta içinde Ilionis Üniversitesi'nden kovulan işkenceci CIA Obama'nın affına uğradı. ABD Başkanı Barack Obama dün suda boğulma hissi yaratan işkence yöntemlerini kullanan CIA yetkililerinin kovuşturmaya uğramayacağını açıkladı.

Obama, göreve geldikten sonra George Bush döneminde kullanılan ve fazlasıyla tepki çeken işkenceyle sorgulama yöntemlerine son verilmesi talimatını vermişti. CIA yetkilileri de bu yöntemlerin üst düzey teröristlere uygulandığını ve Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı'nın bilgisinin olduğunu belirtmiş, resmen işkence yapıldığını kamuoyuna duyurmuştu. Obama yaptığı açıklamada bu işkencenin El Kaide'nin üst düzey yöneticisi Ebu Zübeyde üzerinde uygulandığını vurguladı. CIA'nın uyguladığı yöntemlerin kamuoyuna sunulması ise Amerikan Sivil Haklar Birliği'nin (ACLU) hükümete dava açmasına neden olmuştu.

Obama'nı işkence kayıtlarının kamuoyuna açılması kararını eleştiren CIA eski müdürü Michael Hayden ise bu durumun başka ülkelerin ABD'yle işbirliğini etkileyeceğini çünkü diğer ülkelerin ABD'nin sır tutmayacağını düşüneceğini vurguladı. Ancak Zübeyde'ye ve diğer 33 kişiye yapılan işkencelerin ortaya çıkmasıyla söz konusu işkenceler konusunda açılan davalara rağmen uluslararası alanda ABD'ni işbirliği içinde bulunduğu ülkelerin işkence kayıtlarına dair bir yorumları bulunmuyor.