Nusra, ABD'li gazeteciyi serbest bıraktı: İngilizce öğretmeye gitmiş...

Nusra Cephesi, yaklaşık 2 yıldır elinde bulunan ABD'li bir gazeteciyi serbest bıraktı. Katar'ın devreye girmesiyle gazetecinin serbest bırakıldığı söylenirken, ABD "fidye" iddialarını reddetti. Gazeteci Curtis'in, "Suriye'ye İngilizce öğretmek için gittiği" ileri sürülüyor.

(soL - Dış Haberler) Yaklaşık 2 yıldır Suriye'de Nusra Cephesi tarafından rehin tutulan ABD'li gazeteci Peter Theo Curtis serbest kaldı.

Ekim 2012'de Türkiye'den Suriye'ye geçtikten hemen sonra Nusra Cephesi bağlantılı militanlar tarafından kaçırılan Curtis'in, Katar'ın devreye girmesi sonucu serbest bırakıldığı belirtiliyor. Haziran ayında El Cezire'de Curtis'in bir videosu yayımlanmış, gazeteci videoda Suriye'de alıkonulduğunu açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Curtis'in ailesinin doğrudan yardım talebi üzerine Katar'ın devreye girdiğini açıkladı.

'Fidye yok'
Peter Theo Curtis'in ne karşılığı serbest bırakıldığı sorusuna cevap veren Marie Harf, ABD'nin teröristlerle pazarlık yapmayacağını, bu örnekte de yapmadığını iddia ederek, ne kendilerinin, ne de üçüncü bir tarafın Curtis'in bırakılması için fidye ödediğini kaydetti.

Curtis'in Suriye'deki BM görevlilerine teslim edilip ülke dışına çıkartıldığının duyulması üzerine bir açıklama yapan Curtis'in ailesi, ABD hükümetine ve Katar'a teşekkür etti.

Curtis İngilizce öğretmek için Suriye'ye gitmiş
Arapça bilen, Suriye ve Yemen hakkında Huffington Post, London Review of Books gibi yayınlara yazılar yazan ve 2007-2010 arasında Suriye'de yaşayan Curtis (gerçek adıyla Theo Padnos), 2011 yılında Beşar Esad yönetimine karşı silahlı eylemler başlayınca Şam'a geri döndü.

2012 sonbaharında Türkiye'ye giden Curtis, en son Ekim ayında Antakya'da görüldü. Curtis, burada arkadaşlarına, Suriye'ye İngilizce öğretmeye gitmeyi planladığını söyledi.