Nijerya'da petrol sübvansiyonu kesildi, ülke isyan bayrağını çekti

Nijerya’da petrole yapılan yüzde yüzün üzerindeki zamlar üzerine geçtiğimiz hafta başlayan protestolar kana bulandı. Protestocular hükümeti suçlarken, güvenlik kuvvetleri yaşananlardan islamcı grupları sorumlu tutuyor.

Nijerya’da hükümetin 1 Ocak itibari ile petrol sübvansiyonlarını sona erdirmesi petrol fiyatlarını iki katından daha da fazla arttırmış bu da en temel türetim maddelerine kadar yansımıştı. Litresi 40 sentten 86 sente çıkan petrolden sonra ekmek fiyatları da iki kat artmıştı. 160 milyon olan nüfusunun önemli bir bölümünün günde 2 doların altında yaşadığı petrol zengini ve Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’da bu haber üzerine halk sokağa dökülmüştü. Protestoların başladığı gün ülkede bir çok yerellikle grevler ilan edildi.

Ülkenin dört bir yanında geçen gösteriler bir çok çatışmaya sahne oldu. Lagos'ta bir gösterici polis kurşunu ile hayatını kaybederken, kuzey şehri Kano'da valilik binasına yürüyen kalabalık polisin gözyaşartıcı gazı ve havaya ateş açması ile güçlükle dağıtıldı. Çatışmalarda 12 kişi yaralandı. Kuzey şehri Kaduna ile güneybatı şehri Ilorin'de binlerce polis göstericileri durdurmak için sokaklara inerken, başkent Abuja'da havaalanı kalkış ve inişler için trafiğe kapatıldı. Sendikalar öldürülen protestocu için polisi suçlarken, güvenlik kuvvetleri bu işi mafyanın yaptığını iddia ediyor.

Ülkenin müslümanlarının daha yoğun yaşadığı kuzey bölgelerinde ise devlet genel olarak yaşanan şiddetin sorumlusu olarak Boko Haram adlı islamcı grubu gösteriyor. Ülkede yakın zamanlarda hristiyanlara yönelik saldırılar da bu grubun adı öne çıkmıştı. Boko Haram son yaşanan şiddet olaylarında bir rolü olup olmadığı hakkında açıklama yapmazken müslüman gruplar bu işi dinin ayrılıklar ile bir araya getirilmemesi gerektiğini söylüyorlar.

Hükümet geri adım atmaya niyetli değil
Nijerya Devlet başkanı Goodluck Jonathan ise bütün tepkilere rağmen yapılan yardımların devlet bütçesini çok zorladığını ve artık bu mali yükün daha fazla kaldırılamayacağını söyleyerek geri adım atmayacaklarının sinyallerini verdi.

Başkan Jonathan, böylece hükümet harcamalarının yüzde 25 kadar azalacağının ve bunlarla toplu taşıma adına büyük adımlar atılacağının sözünü vermesine karşın sendikaları yatıştırabilmiş değil. Hükümet geçtiğimiz sene sübvansiyonların 8 milyar doları bulduğunu söylüyor. Nijeryalıların çoğu için ise eşitsizliğin had safhada olduğu ülkede petrol yardımları ülkenin bu konudaki zenginliğinin halka tek geri döndüğü noktaydı. Devletin nerede ise hiç bir kademesine güvenilmediği Nijerya’da halk bu hakkını hiç bir şekilde devretmek istemiyor.

Devlet özellikle büyük şehirlerde etkisini arttırmaya çalışsa da gösteriler ve şiddet olayları yayılmaya devam ediyor.

(soL - Dış Haberler )