Nijerya'da halk isyanı hükümeti geri adıma zorluyor

Nijerya'da yılbaşı itibarıyla petrol üzerindeki sübvansiyonları kaldıran hükümet, büyük protesto gösterilerinin ardından kısmi geri adım attı. Petrol fiyatlarını yüzde yüze yakın oranda arttıran hükümet, protestoların üzerine yüzde 30'luk indirim kararı aldı.

1 Ocak 2012 itibariyle, petrol sübvansiyonlarının kaldırılması üzerine başta gıda olmak üzere birçok alanda fiyatların katlanması nedeniyle büyük protestoların düzenlendiği Nijerya'da hükümet kısmi geri adım atmak zorunda kaldı. Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, benzin fiyatlarının yüzde 30 azaltılacağını açıkladı.

Eylemlere karşı şiddet: 10 ölü, 600 yaralı
160 milyonluk nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya'da halkın önemli bir bölümünün günlük geliri 2 doların altında. Petrol sübvansiyonları ülkenin yoksul halkı için yaşamsal önemde bulunuyor. Bu sübvansiyonların kaldırılması nedeniyle benzin fiyatlarındaki yüzde yüzlük artış, başta gıda olmak üzere diğer alanlara da yansımış durumda. Bu nedenle günlerdir ülkede büyük bir isyan yaşanıyor. Düzenlenen eylemler sırasında kolluk kuvvetlerinin şimdiye kadar en az 10 kişiyi öldürdüğü, 600 kişiyi de yaraladığı belirtiliyor.

İşçiler 6 gündür grevde
Ülkede 6 gündür büyük çapta grevler de düzenleniyor. Hükümetin yüzde 30'luk indirim kararı da, yapılan görüşmelerde sendikaların grevden vazgeçmeyeceklerini açıklaması üzerine alındı.

Petrol çok ama tekellerin elinde
Mezhepsel çatışmaların yoğun olarak yaşandığı ülkede, hükümetin bu kararı nedeniyle hemen her bölgede büyük protestolar düzenleniyor. Birçok sektörde grevler yapılıyor. Büyük isyan karşısında geri adım atmak zorunda kalan siyasi iktidar ise, dünyadaki diğer pek çok iktidar gibi, halkın protesto gösterilerinin provokatör gruplar tarafından yönlendirildiğini iddia ediyor. Hükümet, özellikle islamcı örgüt Boko Haram'ı eylemler sırasında yaşanan çatışmaların sorumlusu olarak gösteriyor.

Dünyanın en büyük 10. petrol üreticisi olan Nijerya'nın büyük petrol ve doğalgaz rezervleri bulunuyor. Ülke ihracatının yüzde 98'i petrol. Ancak ülkenin doğal kaynakları üzerinde Royal Dutch Shell, ExxonMobil, Total, Eni ve Chevron gibi petrol tekellerinin hakimiyeti bulunuyor. Ülkede tekellerin ağırlığına paralel olarak Hristiyan nüfus ile Müslüman nüfus arasında ciddi gerginlikler bulunuyor. Petrol fiyatlarını yükselten hükümetin eylemlerde provokasyon olduğununu iddia etmesi ise, bu gerginliklerin halk düşmanı politikaları uygulamak için kullanıldığını gösteriyor.

(soL - Dış Haberler)