Nijerya’da etnik çatışma: 21 ölü

Dini ve etnik şiddet olaylarının yoğun olarak yaşandığı Nijerya’da dün 21 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Washington Post’un haberine göre, yetkililer, çarşamba günü Nijerya’nın merkezinde ve kuzeyinde yaşanan etnik ve dini şiddet olaylarında 21 kişinin öldüğünü bildirildi.

Ölümlerin çoğunun ülkenin iç kesimlerindeki Plateau eyaletinde gerçekleştiği belirtilirken, gece meydana gelen saldırılarda 17 kişinin öldüğü açıklandı. Bir Hıristiyan vakfının yöneticiliğini yapan Mark Lipdo, ölenler arasında üç çocuğun olduğunu bildirirken, ölenlerin 14’ünün Hıristiyan olduğu belirtiliyor.

Bu bölgede son yıllarda Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Bir yerel polis komiseri, silahlı kişilerin kuzey Nijerya’nın en büyük eyaleti Kano’da çocuk felci aşısı taşıyan bir aracı koruyan görevlinin de aralarında bulunduğu iki kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

Bu sefer Kano eyaleti dışında, federal yol güvenlik ekiplerine bağlı iki kişinin silahlı kişiler tarafından öldürüldüğü kaydedildi.

Nijerya’da şeriata dayalı bir rejim kurulmasını isteyen radikal İslamcı örgüt Bako Haram, yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılardan sorumlu tutuluyor.

160 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya, farklı etnik grupların yaşadığı bir ülke. Ülke, çoğunluğunu Hıristiyanların oluşturduğu güney ve Müslümanların çoğunlukta olduğu kuzey olmak üzere iki bölgeye bölünmüş durumda. Şiddet olaylarının en çok yaşandığı Plateau eyaleti ise orta kısımda bulunuyor.

(soL- Dış Haberler)