Nijerya’da “petrol savaşı”

Nijerya’da Nijer Deltası’daki militanlar, hükümete karşı petrol savaşı ilan ederek, bölgedeki petrol rafinerilerine saldırılar düzenleyeceklerini açıkladılar.

soL (DIŞ HABERLER) Nijer Deltası Kurtuluş Hareketi (Mend), pazar günü hükümete karşı bir "petrol savaşı" başlatacağını açıkladı. Militanlar, bölgedeki yabancı petrol kuruluşlarına saldıracaklarını ilan ettiler.

İlk saldırılardan birinde aktarma istasyonları ve petrol borularına saldıran militanlarla girilen çatışmada 22 asker öldü. Ordu sözcüsü, militanların "ağır kayıplar verdiklerini" iddia etti. Mend, operasyonu hükümetin mevzilerinden birine havadan ve sudan yaptığı saldırı sonucu başlattıklarını söylüyor. Örgüt, cumartesi günü petrol firmalarını, işçilerini 24 saat içinde geri çekme ya da bir karşı saldırı "kasırgasıyla" karşı karşı kalmakla tehdit etmişti.

Örgütün yaptığı açıklamada, "Operasyon, Nijerya hükümeti, Nijer Deltası'nda barışa giden çözümün adalet, saygı ve diyalog olduğunu anlayana dek sürecek" sözlerine yer verildi.

Dünyanın sekizinci büyük petrol üreticisi olan Nijerya'nın günlük 2 milyon varillik üretiminin büyük kısmı Nijer Deltası bölgesinde gerçekleşiyor. Ülkenin gelirinin büyük bölümünü sağlayan bölge, aynı zamanda ülkenin en yoksul bölgesi. Bölgede Royal Dutch Shell, ExxonMobil, Total, Eni ve Chevron gibi birçok uluslararası petrol tekeli faaliyet gösteriyor. Mend'in saldırıları, bölgedeki petrol üretimini beşte bir oranında azaltmış durumda.