Niemeyer’den “Hayallerinizin Üniversitesi”

100 yaşındaki ünlü Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer, “hayallerinizin üniversitesi” olarak tanımladığı, Brezilya-Arjantin-Paraguay sınırında olmasını düşündüğü üniversite projesini sundu.

soL (DIŞ HABERLER) 100 yaşında olmasına rağmen hala çalışmaya ve üretmeye devam eden Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer, Latin Amerika Entegrasyonu için Federal Üniversite (Unila) projesini tamamladı. Betonarmenin dahisi olarak bilinen Niemeyer, modern mimarinin öncü isimlerinden biri, aynı zamanda UNESCO'nun dünya mirası listesine aldığı, Brezilya'nın başkenti Brasília kentinin planını, Fransız Komünist Partisi merkez binasını yapan mimar, aynı zamanda 1945'ten bu yana Brezilya Komünist Partisi'nin üyesi ve 1960 yılı Lenin Barış ödülü'nün sahibi.

Üniversite projesi, aslında Lula'ya ait. Lula projeyi geçen aralık ayında ortaya atmış, ve tüm partilerin desteğini almıştı. 10 bin öğrenci kapasiteye sahip olması planlanan üniversite, bölgesel bütünleşme yönünde atılan bir adım olarak düşünüldü. Üniversite, Brezilya-Arjantin-Paraguay sınırında kurulacak, tüm Latin Amerika ülkelerinden öğrencilere hem portekizce, hem de ispanyolca eğitim verecek.

"Benim büyük armağanım"
Niemeyer, projesini "Sadece Brezilya'ya değil, tüm Latin Amerika'ya büyük armağanım" olarak tanımlıyor. Projeye temel olarak 1969 yılında Cezayir'de inşa ettiği ve en büyük eserlerinden biri olarak değerlendirilen Konstantina Üniversitesi'ni almış. "Öğrencilerin kampüsle, kurumla ve akademiyle temaslarını artırmayı düşünerek planlandı."

Üniversite, lisans ve yüksek lisans seviyesinde 10 bin öğrenciye fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında ücretsiz öğretim verecek. Öğrencilerin yarısı Brezilya'dan, yarısı diğer Latin Amerika ülkelerinden olacak. Niemeyer, "Bu çok önemli bir girişim çünkü tüm latin Amerika'dan öğrencilere eğitim verecek ve bütünleşmeye katkıda bulunacak" dedi.

José Martí Küba Dostluk Derneği, Oscar Niemeyer'in 100. doğum günü vesilesiyle etkinlikler düzenlemişti. Etkinlikler kapsamında İTÜ'de verilen konferansta Niemeyer bağlamında modernizmi anlatan Prof. Doğan Kuban, Niemeyer'in "devrimci" yanına dikkat çekerek "Niemeyer bir komünisttir. O, değiştirmek istediği,yaşamak istediği dünyanın mimarisini yapmıştır" şeklinde konuşmuştu.