New York'lular Küba Beşlisi için buluştu

Tüm dünyada gerçekleştirilen Küba Beşlisi ile dayanışma etkinliklerinin belki de en anlamlısı dün gece ABD’nin New York kentinde yapılanı oldu. 11 Eylül’ün yıldönümüne rastlayan bu etkinlik dev kentin üzerine çökmüş “paranoya” havasına rağmen ABD hükümetine kendi halkının verdiği önemli bir uyarı oldu.

soL (New York) ABD'nin Washington, Miami ve birçok başka kentinde yapılan Küba Beşlisi ile dayanışma etkinliklerinin en önemlisi 13 Eylül akşamı New York Hostos Center'da gerçekleştirildi.
2008 Latin Grammy töreni sunucusu olan Bill Santiago'nun sunuculuğunu yaptığı gecede "Porto Riko'nun sesi" Danny Rivera, müzisyen Victor Victor ve Puerto Rico Golden Jazz grubu sahne aldılar.

Aktör Danny Glover'in ve Uluslarası Küba Beşlisine Özgürlük Komitesi'nden Alicia Jrapko'nun konuşmalarının yer aldığı coşkulu gece yaklaşık 3 saat sürdü.

Tüm sanatçılar Beşli'yle dayanışma duygularını dile getirirken ayrıca tutsakların geceye gönderdikleri mektup okundu. Mektupta şarkı söylemekten, eğlenmekten ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceklerini yazan Beşli büyük alkış aldı.

Jrapko ise konuşmasında sahne alan ünlü sanatçıların vermiş oldukları desteğe teşekkür ettikten sonra şunları söyledi:

"ABD hükümeti kendi hukukunu çiğneyerek Kübalı kahramanları çok şiddetli biçimde ve haksız yere cezalandırmaktadır. Aralarında ömür boyu hapis cezası olan bu tutsakların durumu bizi çok derinden üzmektedir. Ayrıca tutsakların aileleriyle görüştürülmüyor olması asla kabul edilebilir bir durum olamaz"

"Free the five (Beşli'ye özgürlük)" sloganlarının atıldığı gecenin bir detayı da "polis korumasında" geceyi protesto eden birkaç sağ gösterici olması.

Uluslararası Küba Beşlisine Özgürlük Komitesi'nin resmi sitesinden( http://freethefive.org/calendar.htm ) tüm dünyadaki dayanışma etkinlikleri öğrenilebilir.