New York Times: IŞİD'in petrol kaçakçılığından AKP'liler de yararlanıyor olabilir

New York Times gazetesinde çıkan bir haberde, ABD'nin IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye'nin desteğini aradığı belirtilirken, Türkiye'nin güney sınırının petrol karaborsasının yatağı haline geldiği, bazı hükümet yetkililerinden bu karaborsadan faydalanıyor olabileceği iddia edildi.

(soL - Dış Haberler) ABD'den yayın yapan New York Times'ta (NYT) David E. Sanger ve Julie Hirschfeld Davis imzasıyla çıkan habere göre, ABD yönetimi Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) petrol gelirlerini kesmek için mücadele ederken, Türkiye'yi buna ikna etmekte zorlanıyor.

Batılı istihbarat servislerinin, IŞİD'in çıkarttığı petrolün Irak'tan geçerek Türkiye'ye girişini takip ettikleri söylenirken, Pentagon'un bu petrol tankerlerini vurmak konusunu tartıştığını, ancak bunun da bir seçenek olarak masada durduğu vurgulandı.

Obama yönetiminin kamuoyu önünde Türkiye'ye eleştirmeye gönülsüz olduğunu söyleyen NYT muhabirleri, bir üst düzey yetkilinin, Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO zirvesindeki görüşmelerini "hassas" olarak nitelendirdiğini aktardılar.

Türkiye'nin, IŞİD'in petrol gelirlerini kesmek için çaba sarf etmediğini söyleyen ABD'li yetkililer, ufak bir adımın bile etkili olacağı konusunda ısrarcılar.

Ancak en ilginç iddiayı, Washington merkezli "think-tank" kuruluşu Heritage Foundation'dan James Phillips dile getirdi. Philips'e göre, Türk yetkililer IŞİD'in petrol kaçakçılığına göz yumuyor, çünkü düşük fiyatlı karaborsa petrolünden faydalanıyorlar. Philips'e göre birçok Türk vatandaşı, hatta hükümet yetkilisi de, karaborsadaki IŞİD petrolünden faydalanıyor.

Bir başka ABD'li yetkili ise, IŞİD'in kaçakçılık şebekesinden "güçlü bir Türk elitinin" de yararlandığını iddia etti.