Netanyahu: Hamas eşittir IŞİD

Netanyahu, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Hamas’ı IŞİD’le bir tutarak, kendilerinin Hamas’la savaşının ABD’nin IŞİD’le savaşına benzediğini savundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genek Kurulu Genel Görüşmeleri kapsamında yaptığı konuşmada Hamas’ı IŞİD’e benzetti. Dün yaptığı konuşmada Hamas ve Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) "aynı zehirli ağacın kolları" olduğunu iddia eden Netanyahu, her iki örgütünde aynı Naziler gibi dünyada terörü hakim kılmak istediklerini savundu.

Geçen hafta yaptığı konuşmada İsrail’i Gazze saldırıları sırasında savaş suçu işlemekle ve soykırım yapmakla suçlayan Mahmud Abbas’a da yanıt veren Netanyahu, asıl savaş suçunu “Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullanan” Hamas’ın işlediğini iddia etti.

"ABD’yle nedenlerimiz aynı"
İsrail’in Hamas’a karşı savaşıyla ABD ordusunun IŞİD’e karşı saldırılarının kısmen aynı nedene dayandığını iddia eden İsrail Başbakanı, her ikisinde de hedefin İslami radikalizmi yenmek olduğunu söyledi. IŞİD’e ve Suriye ve Irak’taki diğer radikal gruplara karşı başlattığı savaştan dolayı ABD Başkanı Barack Obama’yı öven dünya liderlerinin Hamas’a karşı savaşı nedeniyle ülkesini kınamasını eleştiren Netanyahu, “IŞİD ve Hamas’ın aynı zehirli ağacın kolları olduğunu anlamıyor. Nihai hedefleri söz konusu olduğunda Hamas, IŞİD’dir IŞİD, Hamas” dedi.

IŞİD ve Hamas’ın “El Kaide’den Boko Haram’a, Eş Şebab’tan ve Hizbullah’a” aynı dünyadaki diğer Müslüman radikal hareketler gibi dünyaya İslamı empoze etme hedefi olduğunu söyleyen Netanyahu, bu örgütleri “80 yıl önce iktidara gelmiş bir diğer fanatik ideoloji olan” Nazizme benzetti. Netanyahu, küresel barışı ve güvenliği korumak için “çok geç olmadan bu kanserden kurtulmalıyız” ifadesini kullandı.

"İran en büyük tehdit"
Konuşmasında İran’a saldırmayı da ihmal etmeyen İsrail lideri, bugün dünyadaki en büyük tehdidin, “İran’ın nükleer silah elde etmesi tehlikesi” olduğunu savundu.

İsrail Başbakanı, "Hata yapmayın, [IŞİD] mağlup edilmeli ama IŞİD'i mağlup edip eşikteki bir nükleer güç olan İran’ı bırakmak, mücadeleyi kazanıp savaşı kaybetmektir" diye konuştu.

BM’yi de eleştirdi
İsrail’in Gazze’deki savaş suçlarını soruşturan BM İnsan Hakları Konseyi’ni de suçlayan Netanyahu, örgütün bir “terörist hakları konseyine” dönüştüğünü ileri sürdü.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yöneticilerinden Hanan Eşravi, Netanyahu’nun sözlerini “gerçeklerin açık bir çarpıtması” olarak nitelendirdi. Eşravi Netanyahu’nun kullandığı nefret dili, attığı iftiralar ve gizlediği gerçeklerle dünya liderlerini yanıltmayı hedeflediğini savundu.

Hamas yetkilisi İzzet el Rişik de “Biz terörist değiliz, toprağımızı elimizden alan ve halkımızı kovan İsrail işgalinin kurbanlarıyız. Özgürlük ve bağımsızlık için savaşıyoruz” dedi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik 50 günlük saldırılarında çoğu sivil 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmişti.