Neonaziler gözü kapalı saldırıyor

Avrupa’nın çeşitli kentlerinden gelen Neonazi saldırıları haberleri endişe yaratıyor. Polislerin müdahale etmekte geç ve yavaş davranması ise dikkat çekiyor.

soL (DIŞ HABERLER) Almanya'nın Dresden kentinde, 14 Şubat'ta Neonazileri protesto etmek amacıyla düzenlenen mitingin sonu bir Neonazi saldırısıyla sonlandı. Mitingde 10 bin kadar solcu ile 6 bin Neonazi arasında gerilim çıktı. Miting dağılırken otobüslerine binen sendika ve sol parti üyelerinin yaklaşık 20 kişilik bir Neonazi grubu 2 otobüse saldırdı.

Otobüste saldırıya maruz kalan 42 yaşındaki bir Alman kafasından ağır bir şekilde yaralandığı için hastaneye kaldırıldı. Sendika üyelerini, barış aktivistlerini ve sol parti üyelerini taşıyan otobüslere saldıran neonazilerle ilgili araştırma yapan polis saldırganlardan birinin 21 yaşında bir İsveçli olduğunu öğrendi. İsveç'te yaşayan sağcı gencin bir neonazi örgütlenmesi olan "İskandinav Kanı ve Onuru" adlı örgüte üye olduğu ve propaganda içerikli Almanca bir web sitesi kurduğu tespit edildi. Almanya'nın Hesse, Rhineland ve Baden Wüttemberg gibi batı eyaletlerindeki neonazi örgüt ağına bağlı olan İsveç menşeili örgütün Alman örgütle koordineli olarak çalıştığı tespit edildi.

Neonazi örgütünün İsveç bağlantılarının ortaya çıkması örgütün geniş bir ağda çalışma yaptığını ortaya çıkarırken Alman polisinin olaylar çıktığında saldırıda bulunan aşırı sağcılardan hiçbirini tutuklamaması dikkat çekti. Otobüslere binerek saldırıda bulunan Neonazileri gözaltına almadan bırakan polisin tavrına savcı tarafından dikkat çekilirken saldıran yaklaşık 20 kişinin tümünün Neonazi olduğundan şüphelendiklerini belirtti.

Saldırılar artıyor

Dresden'de aynı gün içinde 35 kişilik bir Neonazi grubunun Asyalı bir kadını ve kızını taciz ederek duvara iteklediği belirlendi. "çirkin maymun" hakaretlerine maruz kalan kadının bir polis memurunu yardıma çağırdığında polisin destek kuvvet gelene kadar müdahale etmemesi de dikkat çekti.

Geçen hafta aynı günlerde bu kez İsviçre'nin Zürih kentinde Brezilyalı bir kadın bir grup neonazinin saldırısına uğramış ve aldığı darbe sonucunda ikiz bebeklerini kaybetmişti.