'Neo-con' Washington Post'tan Obama'ya destek

Muhafazakar görüşleriyle bilinen ve genellikle "Cumhuriyetçi" başkan adaylarını destekleyen Washington Post gazetesinden ABD Başkanı Barack Obama'ya destek geldi. Post, editör köşesinden yayınladığı yazıda, ekonomi yönetimi ve dış politikada Obama'nın seçeneksiz olduğunu söyledi.

ABD'de 6 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Barack Obama ile Mitt Romney arasındaki yarış kızışırken, muhafazakar yayın çizgisi ile bilinen "neo-con" Washington Post (WP) gazetesinden Obama'ya destek geldi. WP, 2008'deki seçimlerde de Obama'ya destek vermişti.

Gazetenin Yazı İşleri Kurulu imzasıyla yayınlanan ve "Washington Post'un desteği: Başkan Obama için dört yıl daha" başlıklı yazıda, Obama ile Romney'in önderdikleri politikalar kıyaslanarak, Obama'nın desteklenmesi gerektiği söylendi.

1 Ocak'ta yürürlüğe girecek vergi artırımları ve harcama kesintileri nedeniyle ülkenin yeni bir krize girebileceği gibi, bunun bir fırsat olarak da değerlendirilebileceğini söyleyen WP, bu konulara yön verecek başkanın kendi başkanlık başarısına ve ulusun esenliğine de yön vereceğini, şu anki durumda Obama'nın bunu Romney'den daha iyi yapabileceğini belirtti.

Obama'nın ekonomi politikasına destek
Obama'nın "mali konularda alınması gereken zor kararlardan kaçınma" sorunundaki başarısızlığını tespit ederek başlayan WP, buna rağmen Obama'nın sorunun çözümünde işe yarayacak tek çözümü sunduğunu da iddia etti. Bu çözüm, yetkilendirme reformunda denge ve yıllık gelir artışı. Buna karşılık Romney'in, partisinin "gerçekliğe karşı gelen" ideolojisini benimsediği iddia edildi. Bu ideoloji ise, WP'ye göre, "vergilerin her zaman düşebileceği ancak hiçbir zaman yükselemeyeceği" düşüncesi.

Romney'in yolu izlendiği takdirde, hükümetin faiz ödemeleri dışında hiçbir iş yapmasına olanak kalmayacağını söyleyen WP Yazı İşleri Kurulu, ülkenin yoksulları ve hastaları korumak ve onların çocuklarına yatırım yapmak için de fırsat olmayacağına dikkat çekti.

Obama'nın, ikisi de ülkeyi yıkıma götürecek "Demokratların sol kanadının popülist planları" ile sürekli engel çıkaran Cumhuriyetçi Parti arasında bir denge tutturduğunu belirten WP, teşvik siyaseti ile iş kayıplarını azalattığını ve güveni yeniden tesis ettiğini iddia etti. WP, Obama'nın otomotiv sektörünün kurtarılmasının mimarı olarak da Obama'yı işaret etti. Gazete, Obama'nın sağlık reformlarını da övdü.

Dış politikada da Obama
Dış politikada, Obama'nın "başarıları ve başarısızlıkları" olduğunu söyleyen Yazı İşleri Kurulu, Usame bin Ladin'in Obama yönetiminde öldürüldüğünü hatırlattı. Obama'nın "Libya diktatörü Muammer Kaddafi'ye karşı başlayan halk ayaklanmasını desteklediğini" belirten WP, ABD'nin Asya'daki müttefiklerinin de "Çin zorbalığına karşı" bu dönemde cesaretlendirildiğinin altını çizdi.

Bununla birlikte Obama'nın başkan olduğu dönem boyunca iki büyük ve beklenmedik dış politika gelişmesi karşısında kararsız ve ikircikli bir tavır takındığını söyleyen gazete, bunların 2009'da İran'da yaşanan "demokrasi yanlısı ayaklanma" ve Arap Baharı olduğunu vurguladı. Obama'nın ABD'yi Suriye konusunda kenarda tuttuğunu söyleyen WP, bu yüzden bir dizi ülkede radikal uçların türediğini iddia etti. Gazete, Irak ve Afganistan konularında da, Obama'nın başarısız olduğunu savundu.

Romney'in bu politikaları çoğunlukla ikna edici bir biçimde eleştirdiğini söyleyen WP, buna rağmen Cumhuriyetçi başkan adayının ve yardımcısının dış politika konusunda bir tecrübesi olmadığını belirtti. Örneğin, Romney'in Rusya'yı ABD'nin en büyük düşmanı olarak tanımlaması ya da Çin ile bir insah hakları savunucu için pazarlık yapılırken Çin'e ölçüsüz çıkışlarda bulunması, Cumhuriyetçi adayın dış politika konusundaki güvenilmezliğini ortaya koyuyor, gazeteye göre. WP'nin Yazı İşleri Kurulu, Eylül ayında yazdığı bir yazıda da, "Dış politika programınız nerede Bay Romney?" diye sormuş ve Romney'in "sloganlarla konuştuğunu" söylemişti. WP'ye göre, Romney'in dünyada Obama'dan daha iyisini yapabileceğine dair herhangi bir kanıt yok.

Romney'in tutarsızlığı
"Bay Romney'in gerçekte neye inandığını bilmeye imkan yok" diyen WP, Cumhuriyetçi adayın bir gün sert bir dış politika yönelimi ortaya koyduğunu, ancak son başkanlık tartışmasında görüldüğü üzere, başka bir zaman "güvercin" haline geldiğini söyledi. Gazete, Romney'in bir gün "fetusun yaşam hakkı"nı savunurken, diğer gün kadınların kürtaj hakkını desteklediğini belirtti. Romney'in eşcinsel hakları, sağlık konusu, göçmen sorunu ve iklim değişikliği hususunda "dramatik değişiklikler" yaşadığını söyleyen WP, her politikacının görüş değiştirebileceğini ancak Romney'in kendi uygunluğu konusunda sabit fikirli olduğunu iddia etti.

ABD'de gazeteler kimden yana?
Obama'ya desteğini açıklayan Washington Post'un tutumu istisna değil. ABD'de birçok gazete başkanlık seçimleri için destek açıklaması yapıyor.

Obama'yı destekleyen gazeteler arasında şunlar da yer alıyor: Miami Herald, Charlotte Observer, Cleveland Plain Dealer, Denver Post, Tampa Bay Times, Salt Lake Tribune, Los Angeles Times.

Romney'in destekçileri şunlar: Sun Sentinel, Detroit News, Arizona Republic, Columbus Dispatch, Colorado Springs Gazette, Orlando Sentinel, Boston Herald, The (Nashville) Tennessean, Dallas Morning News.

(soL - Dış Haberler)