NBC'nin gazetecilerini kim kaçırdı?

<strong>Geçtiğimiz günlerde Suriye'de kaçırılan gazeteci Richard Engel kendilerini kaçıranların İran Devrim Muhafızları tarafından eğitilmiş şebbiha üyeleri olduğunu iddia etti. Fakat basında yer alan diğer iddialara göre gazeteciler şebbiha taklidi yapan ÖSO tarafından kaçırılmış olabilir. </strong>

NBC’nin Ortadoğu temsilcisi Richard Engel Suriye’deki kaçırılışı üzerine açıklama yaptı. Engel ve aralarında Suriye’de NBC adına çalışan Türk gazeteci Aziz Akyavaş’ın da bulunduğu 5 kişilik ekipten bir müddet haber alınamamış ve gazeteciler geçtiğimiz günlerde serbest bırakılmıştı. Engel kaçırılmayla ilgili olarak yaptığı açıklamada kendilerini kaçıranların Esad yanlısı şebiha üyesi olduklarını ve onları kurtaranların ise muhalifler olduğunu ileri sürdü.

NBC’de yayınlanan bir programda konuşan Engel kaçıranların onları Hizbullah’a ait bir kampa götürmeye çalıştıklarını söyledi. Grubun açık bir şekilde hükümet yanlısı sözler söylediğini öne süren Engel bu grubun Beşar Esad’ı destekleyen şebbiha üyesi olduklarını iddia etti. Engel ayrıca kendilerini kaçıran kişilerin İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah tarafından eğitim aldıkları gibi ilginç iddialara yer verdi.

Grubun kendilerini bir Hizbullah kampına götürmek üzere yola çıktıkları esnada muhaliflerin kontrol noktasına geldiklerini anlatan Engel bu esnada muhalifler ve kendilerini kaçıran grup arasında bir çatışma çıktığını ve muhaliflerin iki kişiyi vurduklarını söyledi. Bu sırada bulundukları kamyonetten çıkarak kaçtıklarını ve muhaliflerle birlikte geceyi geçirdiklerini iletti.

Engel kaçırdıkları sırada herhangi bir fiziksel işkenceye maruz kalmadıklarını fakat psikolojik işkence gördüklerini belirtti. Kaçıranların onları sürekli ölümle tehdit ettiklerini iddia eden NBC muhabiri olaydan önce kendilerine korumalık yapan bir muhalifin de kaçırılış sırasında öldürüldüğünü ekledi.

Kaçırılma şebbiha taklidi yapan ÖSO tarafından mı gerçekleştirildi?
Angry Arab gazetesinde yer alan bir haberde ise gazetecilerin Özgür Suriye Ordusu tarafından kaçırıldıkları fakat olayın Esad yanlılarınca gerçekleştirildiği görüntüsü verildiği ileri sürüldü.

Haberde gazetecilerin kaçırıldığı yerin Idlib’e ait bir Şii köyü olduğu ve İdlib’de ne zaman bir gazeteci kaçırılsa bunun Şiiler ve hatta Aleviler tarafından yapıldığının propaganda edildiği aktarıldı. Ayrıca bahsedilen köyün etrafının silahlı muhalif gruplar tarafından çevrelendiğine ve gazetecinin açıklamasında söz ettiği gibi o bölgede hareket etmelerinin mümkün olmadığına değinildi. Richard Engel’in iddia ettiği şekilde kaçıranların açıkça kimliklerini ve hatta kimler tarafından eğitildiklerini söylemelerinin gerçekçi olmadığının altı çizildi.

İnternette gazetecilerin kaçırıldıkları esnada çekilen video hakkında ise videonun arkasında bulunan Esad yanlısı yazıların tamamen uydurma olduğu ve kaçırmanın Esad yanlılarınca yapıldığı izlenimi yaratmak için yazılmış sahte sloganlar olduğu vurgulandı. Kaçırılan gazetecilerin bu kurgunun bir parçası olmadıkları ve gerçekten kaçırıldıkları belirtilerek kaçıran ÖSO üyelerinin gazetecilere kimlikleri konusunda yalan söyledikleri ve şebbiha üyesi gibi davrandıkları görüşüne yer verildi.

Daha önce de birçok sahte video ortaya çıkmıştı
Daha önce de Suriye hükümetinin uyguladığı "vahşet" temalı sahte videolar bir takım gazeteci veya “görgü tanığı vatandaşlar” tarafından internet ortamında paylaşılmış veya batı medyası tarafından haberleştirilmişti. Bunlardan biri olan Suriyeli gazeteci Halid Ebu Salah, Esad’ın şiddet uygulamalarını gösteren birçok sahte video yayınlamıştı. Görüntülerin birinde ölümcül yaralandığı gözlenen Salah bir hafta sonra yayınladığı başka bir videosunda ise Esad’a kızgın ve gayet sağlıklı bir şekilde ortaya çıkıyordu.

Bir diğer örnek ise bir döneme kadar ABD ve Batı medyası tarafından "Suriye'deki özgürlük mücadelesinin genç temsilcisi" olarak bayraklaştırılan Danny Dayem’in sahte videosuydu. CNN’in Humus’taki çatışmalar ile ilgili bilgi almak için Dayem’le yaptığı canlı bağlantıda arka planda silah sesleri duyuluyor ve Dayem panic halinde bir ses tonuyla 200’den fazla insanın öldüğü gibi hikayeler anlatıyordu. Fakat Dayem’in videosunun montajsız görüntüleri ortaya çıktığında CNN ile daha önce telefonda konuştuğu ve söyleyecekleri konusunda talimat aldığı ortaya çıktı.

Richard Engel ve NBC ekibinin kaçırılma olayının ardından ortaya çıkan son görüntü de meselenin ÖSO tarafından düzenlenmiş bir sahte kaçırılma olduğu iddialarını destekliyor. Birkaç gün önce yayınlanan bir videoda daha yeni serbest kalmış Richard Engels Türkiye’ye giriş yapmadan önce defalarca sahte video ve haber hazırlayan Halit Ebu Salah ile birlikte görüntüleniyor. Halid Ebu Salah’ın Engel ile röportaj yaptığı gözlenen bu videonun Engel’in şebihanın elinden kurtarılır kurtarılmaz nasıl çekildiği ve bu ikilinin nasıl bu kadar hızlı bir araya geldiği ise büyük bir soru işareti taşıyor.

Suriyeli Askeri Yetkili: "Olay muhalif çeteler tarafından gerçekleştirildi"
Yurt Gazetesi’nin konuyla ilişkin yayınladığı haberinde de Suriyeli üst düzey bir askeri yetkilinin olay hakkındaki açıklamalarına yer verildi. Yetkili olayın fidye istemek amacıyla ÖSO’ya bağlı Tevhid Tugayı tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. “Olayın gerçekleştiği İdlip bölgesi kırsalı tamamen değişik terör gruplarının kontrolü altındadır. Suriye Ordusu’nun kontrolü, Bab-ül Hawa Sınır Kapısı’ndan yaklaşık 35 km sonra başlamaktadır” diyen askeri yetkili olayın gerçekleştiği bölgede hiçbir ordu mensubunun ve sivil savunma birliğinin olmadığına dikkat çekti.

Askeri yetkili olayla ilgili olarak gerçeklerin saptırıldığına işaret eden şu cümleleri kurdu:

"Gazetecilerin anlattıklarına bakılırsa, köy köy dolaştırılarak evlerde rehin tutuldukları ve bir başka terör grubuna ait kontrol noktasında serbest bırakıldıkları anlaşılıyor. Olayın tamamen fidye amaçlı terör olduğu çok açıkça belli olmaktadır. Suriye devleti topraklarına pasaportsuz ve izinsiz girenlere karşı egemenlik hakkını kullanarak yasal işlem yapmaktadır. Daha önce benzer şekilde girip ordu birlikleri tarafından yakalanarak tutuklanan Türk gazetecilerin serbest bırakıldığı herkes tarafından bilinmektedir. Suriye devleti insan kaçırmaz, fidye istemez ve yasal olmayan hiç eylemde bulunmaz. Bu tür kaçırma eylemleri değişik terör grupları tarafından yapılmaktadır. Ancak nedendir bilemiyoruz Türkiye’ye dönen gazeteciler, Suriye devletini bir biçimde olayla ilişkilendirerek, terör örgütünü kahraman yapma girişiminde bulunmuşlardır. Olaya ilişkin anlatılanların gerçekle hiçbir ilişkisi yoktur."

(soL - Dış Haberler)