Nâzım'ın Küba seyahatinin sırları

Nâzım Hikmet'in 1961 yılında gerçekleştirdiği Küba ziyaretinin sır olarak kalan noktaları ile ilgili Küba'nın eski Türkiye Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal bir yazı kaleme aldı.

Nâzım Hikmet'in 13 Mayıs 1961'de Küba Halklarla Dostluk Enstitüsü'nün (ICAP) misafiri olarak Küba'yı ziyareti ile ilgili bazı ayrıntıları araştıran Küba'nın eski Türkiye Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal, Bizim Amerika için bir yazı kaleme oldu.

Ziyaretin tanığı olan aydınlar ile görüşen ve dönemin gazetelerini inceleyen Abascal, ziyaretin olduğu dönemde Küba'da yaşanmakta olan süreç hakkında bilgi verirken, yıllardır tartışma konusu olan bazı konularda da değerlendirmelerde bulundu.

Nâzım'ın Fidel Castro ile görüşüp görüşmediği konusunda incelemelerini paylaşan Abascal, Che'nin çantasından Nâzım Hikmet'in kitabının çıkıp çıkmadığı ile ilgili soruya Che’nin eşi Aleida March ile yaptığı görüşmeye dayanarak yanıt verdi.

Ziyaretin olduğu dönemki Küba, Che'nin Nâzım'ın şiirlerine ilgisi, Nâzım'ın dedesinin Küba seferi gibi ilgi çekici noktalara dair düşündüklerini Bizim Amerika ve soL okurları ile paylaşan Abascal'ın yazısını okumak için tıklayınız.

(soL - Haber Merkezi)