NATO zirvesi yeni katılımlarla başlayacak

NATO üyesi 28 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Strasbourg-Kehl zirvesi yarın başlıyor. Yarın yapılacak katılım töreniyle Arnavutluk ve Hırvatistan da resmen birliğe katılmış olacaklar.

soL (DIŞ HABERLER) NATO'nun Strasbourg-Kehl toplantısı yarın başlıyor. 28 ülkenin katılacağı zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül temsil edecek.

Zirvede birliğin gelecek 10 yıla dönük bakışı tartışılacak. NATO üyesi ülkelerin gündemindeki asıl mesele ise, Obama yönetiminin de öncelik verdiği Afganistan konusu olacak.

Birliğe kabul edilmiş bulunan Arnavutluk ve Hırvatistan da zirvede yapılacak katılım töreniyle resmen NATO üyesi haline gelecekler. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de yakın zamanda ülkesinin, NATO'nun askeri kanadına dönme kararı aldığını açıklamıştı.

Zirvenin bir diğer gündemi, NATO Genel Sekreteri'nin belirlenmesi. Genel Sekreterlik için en fazla adı geçen aday olan Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen konusunda Türkiye'nin yan çizdiği biliniyor. Adı geçen diğer isimler ise Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ve Kanada Savunma Bakanı Peter Mackay.