NATO yeni işgallere hazırlanıyor

NATO zirvesinin ilk gününde, ittifakın işgali altında bulunan Afganistan'dan birliklerin çoğunu geri çekme takvimi netleşti. NATO'nun bu adımı, geri çekilen birliklerin yeni işgallere hazırlanacağı anlamına geliyor. Füze savunma sistemi konusunda ise sistemin ilk aşamasının faaliyete geçtiği duyuruldu.

Dün başlayan NATO zirvesinde, ittifakın Afganistan işgalindan birliklerinin büyük bir bölümünün geri çekilmesi takvimi netlik kazanmaya başladı. On yıllık işgal boyunca ülkeyi yağmalayan ve insanlarını katleden NATO birliklerinin geri çekilmesini, yeni misyonlar için hazırlık yapıldığı şeklinde yorumlamak mümkün.

ABD'nin Chicago kentinde yapılan zirvede alınan kararlara göre, 2014 sonuna kadar Afganistan'dan 130 bin askerlerlik NATO gücünün geri çekilmesi ve bu tarihten sonra daha küçük bir gücün ülkede kalmasına karar verildi. Ülkede 2014 yılında yapılacak başkanlık seçimlerinin hemen ardından geri çekilme sürecinin başlayacağı ve geride kalan gücün, çoğunlukla ABD askerlerinden oluşan 15 - 20 bin askerlik bir birlik olacağı belirtildi. Birliklerini geri çeken ülkelerin, ülkede kalan NATO birliğinin yıllık masraflarının karşılanması için parasal katkı koyacağı ifade edildi.

Taliban ile anlaşma hedefi
NATO'nun geri çekilmesi için en önemli nokta, Taliban ile anlaşmaya varılması ve Afganistan'da iktidar ortağı haline getirilmesi. Bu konuda yürütülen görüşmelerin Mart ayında başarısızlıkla sona ermesi nedeniyle NATO'nun geri çekilme takvimi daha geç bir tarihe ertelenmişti. Ancak bu zirvede, Taliban ile görüşmelerin sürdürülmesi konusundaki görüş birliği yeniden onaylanmış oldu. Bu görüşmelerin sürdürülmesine tek itiraz eden ise mevcut Afganistan devlet başkanı Hamit Karzai.

Geri çekilişin tarihi ve güzergahı konusunda tartışma
Zirvede tartışma konusu olan ise bu geri çekiliş sürecinin takvimi ve güzergahı üzerindeki anlaşmazlıklar oldu. Yeni seçilen Fransa cumhurbaşkanı Francois Hollande, daha erken bir geri çekilme takvimi ile 2012 yılının sonuna kadar birliklerini geri çekeceklerini açıkladı. Bu çekilme karşılığında Fransa'nın NATO'ya yılda 200 milyon Avro destek sunması bekleniyor.

Öte yandan çekiliş güzergahı konusunda da anlaşmazlıklar devam ediyor. NATO öncelikle Özbekistan üzerinden bir geri çekiliş güzergahı için bu ülkeyle anlaşma yapmaya karar verdi. Ancak asıl sorun Pakistan ile yaşanan gerilimden kaynaklanıyor. Olası çıkış yollarından biri olan Pakistan, bir NATO hava saldırısında 24 askerinin öldürülmesi soncunda Afganistan sınırını NATO geçişlerine kapatmıştı.

Füze savunma sisteminin ilk aşaması faaliyete geçirildi
Zirvenin ilk gününde ayrıca, uzun zamandır tartışma konusu olan Füze Savunma Sisteminin ilk aşamasının faaliyete geçirildiği duyuruldu. Yapılan açıklamada, sistemin bir "geçiş aşaması kabiliyeti" olarak, Almanya'daki bir üste NATO komutası altında bulunacak şekilde, Akdeniz ve Türkiye'ye radar sistemleri yerleştirildiği bildirildi. Açıklamalarda Rusya'nın hedef alınmadığı belirtilirken, bu ülkenin füze savunma sisteminde işbirliği yapması için yapılan davetlerin halen geçerli olduğu ifade edildi. Öte yandan basında yapılan yorumlarda, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in zirveye katılmayıp, bir delegasyon yollamasına dikkat çekildi.

(soL - Dış Haberler)