NATO Suriye’ye saldırmaya mı hazırlanıyor?

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye’yi savunmak için gerekli bütün planların hazır olduğunu söyledi. İran’ın eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti ise dün yaptığı açıklamada, NATO’nun Türkiye’nin tehdit altında olduğu bahanesiyle Suriye’ye kara harekâtı başlatma hazırlığı içinde olduğunu söylemişti.

Reuters’in haberine göre, Brüksel’deki NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Andres Fogh Rasmussen, “Gerektiğinde Türkiye’yi korumak ve savunmak için bütün gerekli planlara hazır” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine top mermisi düşmesi sonucu beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından toplanan NATO büyükelçileri, Türkiye’ye desteklerini açıklamışlardı. NATO yönetiminden yapılan bir açıklamda ise "Suriye Türkiye'ye yönelik saldırgan tutumuna son vermelidir. Müttefikimiz Türkiye'ye her türlü desteğe hazırız" denmişti.

“NATO Suriye’ye saldırı hazırlığında”
NATO’dan gelen bugünkü açıklama, İran eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti’nin, NATO’nun Suriye’ye saldırı hazırlığı içinde olduğu iddiasını doğrular nitelikte.

Eski Dışişleri Bakanı, dün yaptığı bir açıklamada NATO’nun Türkiye’nin tehdit altında olduğu bahanesiyle, Suriye’ye kara harekâtı başlatma hazırlığı içinde olduğunu söylemişti.

Velayeti açıklamasında, “Bugün NATO Suriye’ye karşı tehditlerini artırma ve üyelerinden bir tanesinin, Suriye’nin komşusunun tehdit altında olduğunu öne sürerek Suriye’ye girme hazırlığı içinde” diye konuşmuştu.

NATO tehdidi Suriye ordusunu sıkıştırıyor
NATO, hâlihazırda Suriye’ye yönelik bir askeri operasyonda bulunmasa da, beş gündür Suriye’yi bombalayan Türkiye’ye verdiği “gerekirse gireriz” desteğiyle Suriye ordusun hareket alanının kısıtlıyor.

Muhaliflerin yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin beş gündür sürdürdüğü saldırıların, bir misillemeden ziyade askeri olarak sıkışma içinde olana muhaliflerin elini kolaylaştıracak şekilde düzenlendiği belirtiliyor.

Suriye ordusu ise Türkiye’nin düzenlediği saldırılar yüzünden sınırda muhaliflere yönelik operasyonlar yürütemiyor. Suriye’nin, NATO desteği alan Türkiye’ye karşılık vermesi ise pek olası değil. Suriye’den gelecek bir karşı saldırı 5’inci Madde gereğince NATO’nun devreye girmesi anlamına geliyor.

(soL- Haber Merkezi)