NATO Rusya sınırına savaş uçakları yerleştirecek

ABD Hava Kuvvetleri’nden Yarbay Chris Sage, NATO’nun şu an İtalya’da bulunan F-16’larının Polonya’ya kaydırılacağını açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Hava Kuvvetleri'nden Yarbay Chris Sage, "Avrupa'da ABD Hava Kuvvetleri'ni Dönüştürmek ve Polonya'yı Güçlendirmek" başlığıyla yazdığı makalesinde, NATO uçaklarının Rusya sınırına kaydırılacağını yazdı.

Sage, bu uçakların İtalya'daki Aviano Hava Üssü'nden Polonya'ya taşınmasının, ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğunu söyledi. ABD'li Yarbay, Aviano Hava Üssü'nde gerçek mühimmatla tatbikat yapılamadığını, üs yakınındaki inşaat nedeniyle lojistik sorunların da baş gösterdiğini savundu. İtalyan toplumundaki artan ABD karşıtlığı da bu kararı destekleyen bir olgu olarak sunuldu.

Polonya ise Doğu Avrupa'da ABD çizgisine en hızlı giren ülkelerden birisi oldu. Afganistan ve Irak'ta ABD'ye destek olan ülke, Rusya'dan şiddetli tepki gören füze kalkanının kendi topraklarında kurulmasını da istiyor.

Sage'nin açıklamalarının sorulduğu Tuğgeneral Craig Franklin ise, Sage'nin yazısının "akademik bir makale" olduğunu söyledi.