NATO heyeti Diyarbakır'da: Patriot füzeleri Diyarbakır'a yerleştirilecek!

NATO askeri heyetinin Türkiye’de konuşlandırılması planlanan Patriot füzeleri için Diyarbakır’a geldiği bildirildi. Heyet füzelerin Suriye sınırına en yakın NATO üssü olan Diyarbakır'a yerleştirilmesine karar verdi.

DHA’dan Felat Bozarslan'ın haberine göre, Suriye’ye karşı kullanılması planlanan Patriot füzelerinin Türkiye’ye konuşlandırılması amacıyla NATO Avrupa Kuvvetler Komutanlığı'ndan bir heyetin Diyarbakır'a gelerek incelemelerde bulunduğu bildirildi.

Askeri kaynaklara dayandırılan haberde, patriot füzelerinin Suriye sınırına en yakın NATO üssü olan Diyarbakır'a kurulacağına karar verildiği belirtiliyor.

Habere göre, Suriye'deki çatışmalarla ilgili olarak NATO bünyesinde merkez üs olarak belirlenen Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı'na, dün öğlen saatlerinde NATO heyetini taşıyan bir Hollanda askeri uçağı indi.

Keşif ve inceleme yapmak için geldiler
Gelen uçakta Amerika Birleşik Devletleri ve Hollandalı askerlerden oluşan 30 kişilik bir askeri heyetin patriot füzelerinin kurulumu ile ilgili olarak keşif ve inceleme yaptıkları belirtildi. Askeri kaynaklar, gelen heyetin Türk komutanlarla görüş alışverişinde bulunduklarını ve füzelerin konuşlandırılması muhtemel yerleri belirlemek için keşif yaptıklarını bildirdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir Tuğgeneral'in başkanlığında bir Türk askeri heyetinin gelen NATO heyetine incelemeler sırasında eşlik ettiği kaydedildi.

Patriotlar Diyarbakır'a konuşlandırılacak
Askeri kaynaklar, NATO'nun Suriye sınırına en yakın hava üssü olması nedeniyle Patriot füzelerinin Diyarbakır'da bulunan 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı'na konuşlandırılacağının kesin olarak kararlaştırıldığını belirtti. Patriot füzelerinin konuşlandırılması amacıyla keşif çalışmalarının tamamlandığı belirtilirken, füze rampalarının kurulması için üssün bazı yerlerinde iş makineleriyle kazı çalışmaları yapıldığı gelen haberler arasında.

Haberde, patriot füzelerinin NATO sözleşmesinde bulunan üye ülkeleri koruma maddesi kapsamında kurulacağı belirtilirken, kaynaklar patriotlarla bölgede hava savunma kalkanı oluşturulmasının planlandığını kaydetti.

AKP’liler ne demişti?
Patriot füzesi gündeme geldiğinden bu yana AKP’li yetkililerinden çelişkili açıklamalar gelmişti.

Türkiye'nin NATO'dan Patriot Füzesi talebinde bulunduğuna yönelik iddialara ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, "Füzeyi alma noktasındaki karar verici makam biziz. Benim böyle bir şeyden haberim yok" demişti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, NATO'nun Türkiye'ye patriot füze savunma sistemi vermeye hazırlandığını açıklayarak, kafalarda soru işaretlerine neden olmuştu.

Konuya ilişkin en net açıklamalardan birisi ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den gelmiş, Gül, bu "tehdide" NATO'nun sağlayacağı Patriot füzeleriyle karşılık verilebileceğini söylemişti.

(soL - Haber Merkezi)