NATO Genel Sekreteri: 'Ankara'dan füze talebi gelirse değerlendiririz'

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Türkiye-Suriye sınırına Patriot füze rampaları yerleştirilmesi konusunda Ankara'dan bir talep gelmesi halinde, bunun değerlendirilmek zorunda olduğunu söyledi. Bir süredir Türkiye’nin NATO’dan Patriot füze savunma sistemi talep etmeye hazırlandığı iddia ediliyor.

AA'nın haberine göre NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında Suriye kriziyle ilgili bir soru üzerine Türkiye-Suriye sınırına Patriot füze rampaları yerleştirilmesi konusunda Ankara'dan bir talep gelmesi halinde, ittifaka üye ülkelerin bunu değerlendirmek zorunda olduğunu söyledi.

"Gerektiğinde Türkiye'yi savunacağımızı ve koruyacağımızı açıkladım"
Genel Sekreter Rasmussen, "NATO gibi bir savunma ittifakının Türkiye dahil bütün müttefiklerini korumak için her türlü planının bulunmaması şaşırtıcı olur. Bu nedenle çeşitli fırsatlarda, gerektiğinde Türkiye'yi savunacağımızı ve koruyacağımızı açıkladım" dedi.

Rasmussen, prensip olarak NATO üyelerini korumak için hazırladıkları ihtiyat planlarıyla ve bunların güncellenmesiyle ilgili bilgi veremeyeceğini belirtti.

Türkiye-Suriye sınırına Patriot füze rampaları yerleştirilmesi konusunda bir talep almadıklarını kaydeden Rasmussen, "Eğer böyle bir istekle karşılaşırsak üye ülkeler bunu değerlendirmek zorunda" dedi.

"Kim kazanırsa kazansın ABD ilişkilerine bağlı kalacaktır"
ABD'deki başkanlık seçimleriyle ilgili bir soruyu da cevaplayan Rasmussen, "Kim kazanırsa kazansın ABD'nin çok güçlü durumdaki Atlantik ötesi ilişkilere bağlı kalacağından eminim. NATO, Avrupa-Atlantik güvenliğinin köşe taşı olmaya devam edecek" ifadesini kullandı.

Türkiye'ye füze savunma sistemlerinin yerleştirilmesi konuşuluyor
Bir süredir Türkiye’nin Suriye’nin olası bir askeri saldırısına karşı NATO’dan Patriot füze savunma sistemi talep etmeye hazırlandığı iddia ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet Daily News'ta yer alan bir habere göre Serkan Demirtaş’ın görüştüğü üst düzey bir Türk diplomatik kaynak, 30 Ekim’de verdiği demeçte "Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak beklenmedik durum planları üzerine NATO’yla yakın bir işbirliği içinde çalışıyoruz ve bu planlar Türkiye’ye füze savunma sistemlerinin yerleştirilmesini de içeriyor” ifadelerini kullanmış, “Bize yönelik saldırıların ölçeğinin büyümesi durumunda bu talepte bulunmayı planlıyoruz” diyerek, Türkiye’nin önümüzdeki günlerde NATO’ya ait füze savunma sistemleri için başvuruda bulunabileceğini belirtmişti.