NATO’dan Soğuk Savaş’a dönüş

Gürcistan ve Rusya arasındaki çatışmalarla ilgili olarak olağanüstü toplanan NATO ülkeleri, bazı üyelerin temkinli yaklaşımına karşın Rusya’yla ilişkilerin azaltılması kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO’nun saldırgan taraf olan Gürcistan’ı kurban olarak göstermeye çalıştığını söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Gürcistan'ın Güney Osetya'ye müdahalesine karşı Rusya'nın düzenlediği operasyona karşı çıkan ABD, NATO ülkelerine önerdiği Rusya'yla ilişkilerin azaltılması konusunda istediğini kopardı.

Brüksel'de dışişleri bakanları düzeyinde dün bir araya gelen NATO üyesi 26 ülke, Rusya'yla ilişkilerin sınırlandırılması kararı aldı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Rusya'nın uluslararası ilişkileri ihlal ettiği konusunda mutabık olduklarını belirtirken, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de ilişkilerin bundan sonra eskisi gibi devam etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Scheffer, Rusya'nın Gürcistan'dan çekilmeyerek ateşkesi ihlal ettiği suçlamasını yineledi.

NATO'dan gelen sert açıklamalara karşın, ABD'nin Rusya'yla ilişkilerin kesilmesine yönelik talepleri, Fransa ve Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerince mesafeyle karşılandı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Rusya'yla ilişkilerin önemine değinerek ilişkilerin kesilmesinden yana olmadıklarını belirtti.

Avrupa Birliği ülkeleri, bazı Doğu Avrupa ülkelerinin taleplerine karşın, geçen hafta savaşla ilgili yayımladığı bildiride Rusya'yı açıkça eleştirmekten kaçınmış ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü'ne bağlı gözlemci sayısının arttırılmasını istemekle yetinmişti.

NATO'ya Sovyetler Birliği tehdidi!
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, NATO zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada Rusya'nın Sovyetler Birliği'ni yeniden kurmayı amaçladığını savundu ve NATO'nun Gürcistan'daki stratejik hedeflerine ulaşmasını engelleyerek Rusya'yı cezalandıracağını söyledi. Rice, NATO'nun eski Doğu Bloğu ülkelerini destekleyerek Avrupa'da "demir perde ülkeleri" olarak adlandırdığı sosyalist ülkelerin yeniden kurulmasına izin vermeyeceğini vurguladı.

Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dimitriy Ragozin, NATO'nun kararlarını eleştirdi ve Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'yi kastederek Moskova'nın "canileri koruyan bir kurumla" işbirliği yapamayacağını söyledi. NATO'yu Gürcistan'ın üyeliğine karşı uyaran Rogozin, "Kendinizin ve çocuklarınızın hayatını Saakaşvili için feda etmeye hazır mısınız?" diye konuştu. NATO'nun hâlâ Soğuk Savaş zihniyetiyle hareket ettiğini söyleyen Rogozin, Gürcistan'da rejimi değiştirmek gibi bir niyetleri olmadığını yineledi.

Rusya Savunma Bakanlığı da, Rusya'nın 2003'ten beri katıldığı NATO öncülüğündeki donanma tatbikatına bu yıl katılmayacağı duyuruldu.

'NATO suçluyla kurbanı karıştırdı'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO'nun açıklamalarının taraflı olduğunu belirterek, ittifakın "suçlu bir rejimi'" kurtarmaya çalıştığını vurguladı. NATO'nun saldırgan Gürcistan'ı kurban olarak göstermeye çalıştığını ve Gürcistan'daki liderlerin yeniden silahlandırılmasına yönelik bir yol izlediğini kaydeden Lavrov, Rus askerlerinin geri çekilmesinin 3-4 günü alabileceğini, ancak bunun Gürcü askerlerinin daimi üslerine dönmesine bağlı olduğunu ifade etti.

Rus askerleri çekiliyor
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de, NATO'yu eleştirerek "Rus vatandaşlarını tehdit etmeye kalkışacak herhangi bir dış güç hak ettiği yanıtı alacaktır" dedi. Medvedev, Gürcü topraklarındaki Rus askerlerinin 22 Ağustos'a kadar geçici güvenlik bölgesine çekileceğini söyledi.

Gürcistan, Rus askerlerinin çekildiğine dair hiçbir işaret olmadığını savunurken Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoli Novogitsin, Rus birliklerinin söz verdiği gibi çekilmeye başladığını, ancak Gürcü askerlerin kalıcı üslerine çekilmeyerek ateşkesi ihlal ettiğini belirtti.