Müslüman Kardeşler seçimler öncesi ABD’nin yolunu tuttu

Mısır’da yapılacak olan başkanlık seçimlerinde Müslüman Kardeşlerin adayı şeriat sözü verdi. Seçimler öncesi Müslüman Kardeşler de geleneği bozmadı, ABD’yi ziyaret etti.

Mısır’da yaklaşan başkanlık seçimleri öncesinde daha önce aday çıkarmayacağını açıklayan radikal islamcı grup Müslüman Kardeşler örgütün finansörü ve stratejisti olarak bilinen El-Şater’i aday göstermişti. Ülkede tartışma yaratan bu hamleden sonra müslüman oyların bölünmesi tehlikesine karşı Müslüman Kardeşler ülkenin şeriat yoluna sokulacağına yönelik söylemlerine ağırlık vermeye başladılar.

Gericilikte kim daha önce yarışı

Kendilerin “Şeriat’ın koruyucuları” adını veren Selefiler, Suudi Arabistan modeline yakın bir şeriatı savunuyorlar. Selefiler yaptıkları açıklamalarda “Kadınların ve hristiyanların seçimlerde aday olamacaklarını” iddia etmişlerdi. Kendilerine AKP’nin “ılımlı islam” modelini örnek aldıklarını iddia eden Müslüman Kardeşler rakiplerinin karşısında islamcı tonlarını koyulaştıran açıklamalar yapıyorlar.

Mısır’da başkanlık seçiminin gündeme gelmesi ile beraber radikal islamcıların adayı olarak Müslüman Kardeşlerin eski liderlerinden Abdül Moneim Abul-Fattuh öne çıkmış, Müslüman Kardeşler örgütü ise Abul-Fattuh’u seçimde aday göstermeme kararına karşı geldiği için dışlamıştı. MK’nin adayı olan islamcı milyoner El-Fatteh’in de aday olması ile beraber oyların bölünmesi gündeme gelmişti. Müslüman Kardeşler parlemento ve sokaktaki güçleri ile ülkeyi yönetmeye aday oldukları mesajını veriyorlar. Yeni Mısır’a dair verilen en önemli mesaj ise ülkede siyasal islamın kurumsallaşacağı sözü.

Ülkenin önemli kökten dinci gruplarından “Selefiler”i yanlarına çekmek adına lobi faaliyeti yürüten grup seçim yarışına dinci söylemi güçlendirerek girmeye karar vermiş gibi görünüyor. Selefi’lerin aday El-Şater ile yaptı görüşmenin detayları ise açıklanmadı ama tahminler yeni anayasayı oluşturacak olan komisyon ile ilgili olduğu yönünde. Müslüman Kardeşler ve Selefi’lerin geçtiğimiz seçimlerdeki toplam oyu %70’i bulmuştu. Rakamın bu yüksekliği Mısır’da seçimin seçmenlerin büyük bir kısmı tarafından boykot edilmesinin de bir sonucuydu.

Son durak ABD
Müslüman Kardeşler’in ülkedeki dinci nüfus dışında ikna etmeye çalıştığı diğer bir taraf ise ABD. Müslüman Kardeşler’in parlemento kolu Özgürlük ve Adalet Partisi milletvekili Abdul Mawgoud Dardery, The Washington Times’a “Bütün uluslarası sorumluluklara saygılıyız” açıklamasından sonra bu hafta diğer üç örgüt temsilcisi ile birlikte ABD’deydi. Hareket ABD’de rejim değişikliğinin arkasındaki güç olarak lanse ediliyor.

Salı günü gerçekleştirilen Beyaz Saray ziyareti de Müslüman Kardeşler ve ABD arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek amacını taşıyor. ABD yetkilileri görüşmeyi “Mısır’daki yeni siyasal partiler ve aktörlerle ilişkilerimizi genişletiyoruz” sözleri ile yorumladı. Müslüman Kardeşleri ile ilgili ise “Mısır’daki siyasal aktörleri dinci görüşleri değil hareketleri ile değerlendireceğiz” dedi.

(soL - Haber Merkezi)