Müslim: 'ABD ile sorunumuz yok, bizimle neden görüşmüyorlar?'

PYD lideri Salih Müslim El Nusra Cephesi'nin katliamlarına karşı ABD'nin ve Avrupa'nın artık sessiz kalmaması gerektiğini ve ABD'nin demokrasi anlayışına güvendiklerini bu nedenle en kısa zamanda görüşmek istediklerini belirtti.

(soL - Dış Haberler) Rudaw'a bir mülakat veren Demokratik Birlik Partisi (PYD) lideri Salih Muslim Suriye’deki savaşta ABD’nin ve Avrupa’nın artık aynı tarafta olduğunu ve ortak düşmanın bir olduğunun anlaşıldığını ifade etti. Müslim, Türkiye’yle yapılan görüşmelerin ABD ile ilişkiler konusunda olumlu bir etki yaratacağını söyledi.

ABD’nin Suriyeli Kürtler ve El Nusra cephesi arasındaki savaşa kendi medyalarında yer verip yine de sessiz kalmasına değinen Salih Müslim, bu cihadcı gruplara karşı Amerikan halkının ve tüm dünyanın kendilerinin yanında yer alması ve desteklemesi gerektiğini ifade etti. Cihadçı grupların sadece Kürtleri hedef almadığını Süryanileri, Ermenileri, ve diğer azınlıkları da tehdit ettiğini, ancak en çok mücadeleyi kendilerinin verdiğini ileri süren Mülim, ABD ve Avrupa’nın hala bu konuda herhangi bir açıklama yapmamış olmasını üzücü bulduğunu belirtti.

'ABD ile hiçbir zaman sorunumuz olmadı'
CIA Genel Müdür Yardımcısı’nın Wall Street’e Suriye’deki El Kaide militanlarının ABD’nin ulusal güvenliği açısından bir tehdit olduğunu belirtmesine rağmen suskun olmasının neye bağlandığının sorulması üzerine Müslim, bazı grupların ABD'nin Kürtleri daha iyi tanımasını engellediğini söyledi.

"PYD’nin başkanı olarak ABD’ye ziyaret için iki kez vize başvurusu yaptım ancak geri bile dönülmedi" diyen Müslim, Bazı grupların kendi çıkarları için ABD’yi kendilerinden uzak tuttuğunu söylerken, bu gruplar arasında bazı Rojavalı Kürtleri de saydı.

Ancak ABD’nin neden PYD ile görüşmediğinin ve sorunlarının ne olduğunu kendilerin sorulması gerektiğini söyleyen Müslim, ABD ile hiçbir zaman sorunları olmadığını, Amerika ve Amerikan halkına asla düşmanlık beslemediklerini, aksine kendi geleceklerini batıda gördüklerini ve batı demokrasisinin kendi toplumlarında uygulanması gereken demokrasi şekli olduğunu söyledi.

Türkiye’deki görüşmenin ardından Washington’ın PYD ile görüşme konusunda daha olumlu davranacağını düşünüp düşünmediği sorusuna ise Müslim, "birçok insanın düşündüğü gibi Amerika’nın Türkiye’nin yüzünden bizle görüşmediği fikrine sahiptik ve Türkiye’ye gittiğimde Türk yetkililere bu düşüncemi paylaştım ve ortak noktada buluşabildik. ABD ile bağlantımız olmasını istemeyenler aynı şekilde Türkiye ile de ilişki içinde olmamızı istemediler" dedi. Müslim bu görüşmenin ardından ABD’den bir davet beklediklerini ekledi.

ABD demokrasinin beşiğidir
Salih Müslim son olarak ise ABD’nin demokrasinin beşiği olduğunu ve Amerikalıların herkes için demokrasiyi istediklerini ve verdikleri özgürlük mücadelesinin ABD’nin desteklediği şeyden hiç uzak olmadığını belirtti. ABD’nin çıkarlarının kendi çıkarlarıyla çatışmadığını Amerika’ya saldıranların bugün kendi evlerini işgal ettiğini bunlara karşı birlikte mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı.