Müşerref'e İngiliz kalkanı

Azledilme tehdidiyle karşı karşıya kalınca istifasını veren Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’e İngiltere sahip çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) İngiliz Diplomat Sir Mark Lyall Grant Pervez Müşerref'in istifası sonrasında dokunulmazlık hakkı tanınmasını istedi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da Pakistan'da çatışma çıkmasını engellemek için çaba gösterdiklerini açıklayarak istifa eden Müşerref'e destek çıktıklarını gösterdi.

Yakın zamanda Pakistan'da bulunan İngiliz diplomatın İslamabad'da hükümet yetkilileriyle görüştüğü ve sürgüne gönderilme ihtimali olan Müşerref'in yargılanmaması için kulis çalışmaları yaptığı belirtildi.

Pakistan'da demokrasi yanlısı olarak tanınan liderlerinden Aitzaz Ahsan ise İngiliz diplomatın ülkenin içişlerine karışarak yasaları yok saymasını eleştirdi. Ülkede son zamanlarda parlayan güçlü demokrasi liderlerinden biri ve Yüksek Mahkeme Barosu Başkanı olan Ahsan'ın eleştirisi ise dikkate değer bulundu. Grant'ın Müşerref'i yasalar üstü bir konuma getirmeye çalışmasını eleştiren Ahsan, Müşerref'in Kasım ayında çok sayıda yüksek mahkeme yargıcını görevden alarak anayasayı çiğnediğini, dolayısıyla yargılanması gerektiğini belirtti.

Aitzaz Ahsan Kasım ayında görevden alınan yargıçlar arasında değildi. Ancak başyargıç İftihar Muhammed Çaudri'nin göreve iadesi için yürüttüğü faaliyetler nedeniyle ev hapsine alınmıştı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise suçlamaları reddetti ve çalışmalarının sadece Pakistan'daki siyasi krizi engellemek amacı taşıdığını belirtti. Grant daha önce de muhalefet lideri Benazir Butto hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının düşürülmesi için Müşerref'in ikna edilmesinde rol oynamış ve Butto'nun aktif siyasete geri dönmesine yardımcı olmuştu.

Müşerref'in hangi ülkeden sığınma hakkı talep edeceği henüz tartışılırken Pakistan muhalefetinin Müşerref'in yargılanması konusunda elinden geleni yapması bekleniyor.