Muhalifler yalan söylemiş, El Şara Suriye'de

Bir süre önce muhalifler tarafından kaçtı denilen ve muhaliflerin tarafına geçtiği iddia edilen Suriye Devlet Başkan Yardımcısı Faruk EL Şara iddialara İranlı diplomatlarla görüşerek yanıt verdi.

Bir süre önce Suriyeli “muhalifler” Devlet Başkan Yardımcısı Faruk El Şara’nın Esad rejiminden kaçıp kendi taraflarına geçtiğini iddia etmişti.

Faruk El Şara ise İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alauddin Brojerdi başkanlığındaki heyet ile Şam’da yaptığı görüşmeyle iddialara yanıt vermiş oldu. SANA’nın haberine göre Şara ve Brojerdi yaptıkları görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Şara, Suriye’de yaşanan olaylarla dönük İran’ın gerçekçi yaklaşımın takdirle karşıladığını belirtti.

Yaklaşık bir hafta önce, El Arabiya televizyonu “güvenilir” kaynaklara dayandırdığı haberinde Şara’nın ÖSO’nun hazırladığı bir planla Ürdün’e sığındığını iddia etmişti. Yine CNN’e konuşan ÖSO sözcüsü Luey Mikdad ise Şara’nın rejimden kesinlikle ayrıldığını fakat Şam yönetiminin bunu açıklamadığını iddia etmişti. Suriye Devlet Televizyonu ise iddiaları yalanlamış ve Şara’nın ülkeden ayrılmayı bir an için bile düşünmediğini vurgulamıştı.

Borjerdi Esad’la görüştü
Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre, Esad ile Brojerdi arasındaki görüşmede iki ülke arasındaki yakın ilişkiler konuşuldu.

Esad, Suriye’de yaşananların ve yapılan planların sadece Suriye’yi hedef almadığını, buraya dönük planların bütün bölgeyi hedef aldığını belirtti. Esad, dış güçlerin bölgeye dönük planlarını hayata geçirmek için Suriye’yi baltalamaya çalıştıklarının altını çizerek, Suriye halkının ne pahasına olursa olsun bu planların başarılı olmasına kesinlikle izin vermeyeceğini ifade etti.

Brojerdi ise görüşmede Suriye ile İran arasındaki ortak çıkarlara gönderme yaparak, Suriye’nin güvenliğinin İran’ın güvenliği olduğunu vurguladı. Ülkesinin, hükümet ve halk olarak tüm alanlarda ve düzeylerde Suriye'ye kesintisiz destek verdiğini belirten Brojerdi, Suriye ve İran’ı sert çeliğe benzeterek, dış güçlerin ne kadar kuvvetli olurlarsa olsunlar bu iki ülkenin bölgedeki mücadeleci rollerini sabote edemeyeceklerinin altını çizdi.

(soL- Dış Haberler)