'Muhalifler' Halep'i elektriksizlikle 'terbiye' ediyor

Halep'e yönelik yoğun bir saldırı başlatan Suriye'deki cihadcı gruplar, Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerin elektriklerini kesiyor.

(soL - Dış Haberler) Lazkiye-Kesab saldırısının bekleneni vermemesi üzerine Halep'e yoğunlaşan Suriye'deki cihadcı gruplar, Suriye hükümetinin kontrolü altında bulunan bölgelerde yaşayan sivillere yönelik de ağır yaptırımlar uygulamay başladı.

Ray el-Youm'un haberine göre, bir bildiri yayımlayan çeteler, Halep'e, Dera'ya ve Doğu Guta'ya yönelik ordu bombardımanı bitirilmez ve Humus'taki kuşatma kaldırılmazsa, Halep'teki elektrik kesintisini Şam'a doğru genişletmekle tehdit ettiler.

Yeni hedef Halep
Nusra Cephesi, İslami Cephe ve Mücahid Ordusu'nun başını çektiği yeni Halep operasyonun adı, "Kafirleri Kesme Operasyonu".

YDH'den Hasan Sivri'nin aktardığına göre, Operasyon komutanı Çeçen lider Selaheddin Şişani, Suriye'de savaş veren 3 önemli Çeçen komutandan biri.

Diğerleri Keseb'te adını duyduğumuz Muslim Şişani ve Deyr Zor'da IŞID saflarında savaşan Ömer Şişani.

Nusra Cephesi bu operasyona, Muhacirin ve Ensar Tugayı ile katılıyor. Çoğu militanı Çeçen olan bu tugayın Arapça dağarcığı “Allah-u Ekber” ve “Kesmeye Geldik” (Zebh-i Cinakum: Cihadçıların Aleviler için söylediği bir marş) ifadelerinden ibaret.

Abdullah el-Muheysini bu tugay liderleri ile de bir araya geldiğini geçen hafta duyurdu. Halep'e kuzeybatıdan “Zahra ve Balleyremun” mahallerinden saldıran bu tugay, ilk anda baskın yaptığı binalardan kaçırdığı sivil insanları, kontrolleri altındaki Hraytan'a alıp Şeriat Mahkemesine çıkardı.

Sahadan kaynaklara ve el-Meyadin televizyonuna göre bu mahkemede siviller için idam kararı verildi ve sayısı bilinmeyen sivillerden bazıları infaz edildi.

Kuzeybatı ve güneybatı cephelerinden saldıran gruplar, iç mültecilerle birlikte yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı Halep'e yüzlerce havan topu attı. Yaklaşık 60 sivilin yaşamını yitirdiği ve 300'e yakın yaralının olduğu Halep, elektrik ve su şebekelerine yapılan saldırılardan dolayı insani sıkıntılar da yaşıyor. Elektrik ve su şebekelerini tamir etmeye çalışan işçilere de saldıran silahlı grupların, Suriye krizinde şimdiye kadar 26 teknisyeni bu şekilde öldürdüğü bildiriliyor.

'Fatih Sultan Mehmet' tugayları
Şam Operasyon Odası altında savaşan Türkmen gruplar olan Sultan Murad ve Fatih Mehmet Tugayları, Halep kuzeyinden katıldıkları bu savaşta Halep'teki en büyük Ermeni mahallesi olan El-Meydan mahallesine havan topları ile saldırıyor.

Ermeni kaynaklara göre en az 10 sivil Ermeni'nin yaşamını yitirdiği saldırılar, Keseb saldırısı ve Türkiye'nin rolü ile birlikte anılıyor. Ermeniler, Keseb'de olduğu gibi Halep'te de gönüllü Savunma Güçlerine katılmış durumda. Halep'ten Ermeni kaynaklar, bu çatışmalarda yaşamını yitiren Ermeni gençleri isimleriyle anmakta.