Müdahale etmeyi biliyorlar!

Libya'da "insani müdahalede" bulunanlar Tunuslu göçmenlere “insanlık” yapamıyor. Fransa dün İtalya'ya patlayarak bu ülkenin verdiği geçici oturma izni ile seyahat etmeye başlayan Tunusluları istemediğini açıkladı.

Başta Fransa olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesi, Tunus’ta tansiyonun artmasıyla birlikte İtalya’ya sığınan Tunusluları, gerekli seyahat vizeleri olmasına rağmen sınırlarından geçirmiyor.

Tunus’ta tansiyonun yükseldiği Ocak ayından beri 20 bini aşkın Tunuslu göçmen İtalya’ya göç etti. İtalyan hükümeti göçmenlere altı ay süreyle oturma izni vermişti. İtalya’nın oturma izni sağlamasıyla birlikte göçmenlere diğer Avrupa ülkelerinde seyahat edebilme ve geçici süreyle barınma hakkı doğmuş oldu.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerinde ikamet edenlerin 1997’de imzalanan Schengen Anlaşması uyarınca Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım hakkı bulunuyor.

Ancak Fransa Tunuslu göçmenleri ülkeye almamakta diretiyor.

Trenler durduruldu
Fransa’da İtalya’dan kendi topraklarına sefer düzenleyen çok sayıda treni durdurdu. Geçtiğimiz günlerde yaklaşık 70 Tunuslu’nun içinde bulunduğu bir tren İtalya sınırından çıkış yaptıktan sonra Fransa’nın Marsilya kentinde durdurulmuştu. Dün de Roma-Paris seferini yapan bir tren Afrikalı göçmenleri taşıdığı gerekçesiyle durduruldu.

Pazar günü İtalya’da Fransa’nın Tunuslu göçmenlere dair tutumunu protesto etmek için gösteriler düzenlendi.

İtalyan Dışişleri Bakanı Frabco Frattini de, yaptığı açıklama ile Fransa’yı Avrupa Birliği politikalarına karşı gelmekle suçlayarak, göçmenlerin Fransa da dahil olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine giriş-çıkış hakkı olduğunu vurguladı.

Parası olan gelebilir
Başta Tunuslu göçmenleri ülke sınırlarına almayı tamamen reddeden Fransa, daha sonra Fransa’da kalmaya yetecek finansal gücü olduğunu ispatlayan göçmenleri almaya karar verdi. Fransa ayrıca pasaportu olmayan göçmenleri de Schengen vizeleri olduğu halde topraklarına almayacağını açıkladı.

İtalya’yı kınadılar
Bazı AB ülkeleri İtalya’yı Tunuslu göçmenlere geçici oturma izni ve Schengen vizesi verdiği için kınamıştı. İtalya Dışişleri Sözcüsü bunun üzerine, İtalya’nın bölgede yalnız bırakılmak istendiğinden şikayet etmiş, “Bizim de Avrupa’nın bir parçası olduğumuzu unutuyorlar” demişti.

Kuzey Afrika’nın birçok ülkesinde boy gösteren protestoların ardından Avrupa ülkelerine göç eden Afrikalı sayısında büyük artış yaşanmış, Malta, Yunanistan, İspanya ve Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti gibi ülkeler durumdan şikayetçi olduklarını bildirmişti.

(soL - Dış Haberler)