Mossad, CIA, ve Blackwater Suriye’de cirit atıyor!

Bu hafta ortaya çıkan Wikileaks belgelerinden sonra, Suriyeli yetkililer de yakın dönemde yaptıkları operasyonlardan sonra iç karışıklıklara Batı’nın fiziki katkısı olduğunu açıkladı. Çatışmalarda ele geçirilenler arasında Avrupa kökenli devlet görevlilerinin yanı sıra Türk ve Afgan "mücahitler" de yer alıyor.

Suriye’de çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Humus’ta yapılan operasyonda Batılı güçlerin doğrudan doğruya savaşa dahil oldukları kanıtlanmış oldu. Muhalif güçlerin eski karargahlarından Baba Amro’da ele geçirilen 700 savaşçının içinde yer alan Batılı askerlerin yanı İsrail, ABD ve Avrupa yapımı, yeni üretim silahların da ele geçirilmesi uzunca bir süredir dile getirilen bir gerçeği su yüzüne çıkarmış oldu.

“Koordinasyon’un merkezi Katar”
Lübnan Hizbullah’ına yakınlığı ile bilinen haber ajansı Al-Manar’a konu ile ilgili bilgi veren Suriyeli stratejik ilişkiler uzmanı Salim Harba ele geçirilen 700 silahlı kişiler içerisinde içlerinde Körfez ülkeleri, Irak ve Lübnan vatandaşı olan Araplar, Afgan ve Türk gibi Arap olmayan müslüman savaşçılar ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkeleri vatandaşları bulunduğunu söyledi.

Daha önce de Suriye'de batılı askerlerin varlığına dair iddialar ortaya atılmış, son olarak 13 Fransız subayının Suriye devleti tarafından yakalandığı iddiası gündeme gelmişti.

Harba’ya göre etkinliklerin merkezi Katar’da ve muhalifler Körfez-ABD işbirliği ile fonlanıyor. Ofiste, “Amerikan, Fransız, Körfez ülkeleri -özellikle Katar ve Suudi Arabistan- kökenli istihbarat ajanlarının yanı sıra CIA, Mossad, Blackwater ve Suriye Geçiş Konseyi üyeleri” yer alıyor.

Bütün deliller açıklanmayacak
Salim Harba’nın açıklamasına göre istihbarat değeri çok yüksek olan birçok bilginin açıklanması beklenmiyor, fakat ele geçirilen bulgu ve belgeler yeteri kadar kanıt sunuyor. Harba açıklamasında, “Suriye güvenlik güçlerinin elinde Suriye’ye karşı komplolara girişen herkese zarar verecek kadar belge ve ifade bulunuyor. Bunlar sadece Suriye’nin içinde değil bölgesel değişikliklere yol açacak ölçüde” dedi. Yapılan operasyonlarda çok sayıda henüz yapım ülkesi tarafından test edilmemiş bulunan, ABD menşeli silahlar, İsrail yapımı el bombaları, gece görüş dürbünleri ve iletişim sistemlerinin ele geçildiği Suriyeli yetkililer tarafından açıklandı.

Adı Suriye ile beraber sık sık anılmaya başlanan Stratfor, kelimenin gerçek anlamıyla bir istihbarat kuruluşu, fakat özel bir şirket. 1996'da kurulan şirket, önce Kosova savaşı sırasında, ardından 11 Eylül saldırıları sonrası Bush'un dış politikasına dair yaptığı analizlerle ismini hızla duyurdu.

Wikileaks’te NATO askerlerinin Suriye’deki varlığını belgelemişti
Hafta başında Wikileaks tarafından yayımlanan Stratfor yazışmalarında NATO askerlerinin rejime karşı faal bir şekilde alanda görev yaptığı açıklanmıştı. Stratfor’un analiz direktörü Reva Bhalla’nın gönderdiği e-postada ABD’li, İngiliz ve Fransız yetkliler ile yapılan toplantıda ABD’li görevlilerin hali hazırda bölgede olduklarını ve keşif ve eğitim konularına ağırlık verdikleri açıklanıyordu.

Suriye yönetiminin barışçıl göstericilerle değil, Batı tarafından desteklenen silahlı gruplara karşı savaştığı iddiası sürekli gündeme geliyor, fakat suçlamalar Batılı otoriteler tarafından reddediliyordu.

(soL - Dış Haberler)