Moskova'dan stratejik hamle

Rusya Federasyonu Güney Osetya ve Abhazya`nın bağımsızlığını resmen tanıdığını bildirdi. Batılı ülkelerden büyük tepki var.

soL (DIŞ HABERLER) Dün alt meclis Duma ve üst meclis Federal Konsey tarafından tanınma kararının çıkmasının ardından, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de meclislerin kararını onadı. Medvedev kararı açıklarken yaptığı konuşmada "Halkların özgür iradesi göz önüne alındığında ve BM ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı`nın (OSCE) öngördüğü şekilde bağımsızlık taleplerini tanıyoruz. Bu insanların hayatını kurtarmanın başka bir yolu yok" dedi.

Gürcistan hükümetinin Güney Osetya`ya yaptığı saldırıyla ilgili olarak Saakaşvili`nin siyasi planlarını hayata geçirmek için soykırım yapma yolunu seçtiğine işaret eden Medvedev, Rusya`nın insanların daha fazla hayatını kaybetmesini önlediğini ve sorunu diplomatik yolla çözdüğünü belirtti.

Rusya`nın NATO elçisi Dimitri Rogozin de bağımsızlıkların tanınmasına yönelik açıklamasında, Rusya`yı yayılmacı bir politika gütmekle eleştirenlere seslendi. Rogozin, "Abhazya ve Güney Osetya`yı işgal ve ilhak etmekle suçlanan Rusya`nın ülkelerin bağımsızlıklarını tanıması siyasi spekülatörlere iyi bir yanıt olmuştur" dedi.

"Niyetimiz soğuk savaş değil"
Medvedev bağımsızlık kararını destekleyen metni imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada Rusya`nın bu kararının Batı ülkeleri tarafından anlayışla karşılanmasını beklediklerini belirtti. Niyetlerinin asla iddia edildiği gibi soğuk savaş olmadığını ifade eden Medvedev, buna rağmen, "Soğuk savaştan korkumuz yok. Durum, diğer ülkelerin tutumuna göre değişebilir" dedi. Kosova`nın bağımsızlığını tanımadıklarına da değinen Medvedev, "Kosova`da durum çok farklıydı. Burada ise iki ülkenin bağımsızlığı uluslararası hukuka uygun bir çizgidedir" dedi.

Karadeniz`de trafik 'yoğun akıcı'
Rusya Silahlı Güçleri mensubu Albay Anatoly Nogovitsyn Karadeniz`in kuzey doğusunda NATO deniz güçlerinin sıradışı bir yoğunlukla faaliyet gösterdiklerine dikkat çekti. Albay Nogovitsyn şu anda bölgede NATO&acuteya ait 9 savaş gemisinin bulunduğunu belirtti. Dün itibariyle ABD ordusuna ait bir geminin Boğazlar`ı geçtiğini hatırlatan Albay, bölgeye en az 8 NATO gemisinin daha geleceğini vurguladı.

NATO Gürcistan'a silah taşıyor
Rusya`nın yardım gemilerinin silah taşıdığına dair iddiası ise dün Rusya Dışişleri Bakanlığı`nda yeniden gündeme geldi. Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, NATO ülkelerinin Gürcistan&acutea silah taşıdığını ve askeri altyapıyı yenilemek için destek verdiğini belirtti. Neredeyse NATO üyesi tüm ülkelerin Gürcistan`a silah konusunda yardımda bulunduklarını belirten Bakan, Saakaşvili`nin "NATO bizi destekliyor, yeniden silahlandırıyor" açıklamasının boş olmadığına dikkat çekti. NATO&acutenun silah desteğinin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Topluluğu'na (AGİT) ve AB kurallarına aykırı olduğunu belirten Lavrov, kendi gemilerinin Karadeniz`de varlığını ise dünyanın diğer okyanuslarında olduğu gibi rutin devriyeler olarak açıkladı.