Moskova'da kritik Suriye görüşmesi

Suriye Hükümeti yetkilileri Rus diplomatlar ile Suriye konusundaki uluslararası 'Cenevre-2 Konferansı'na hazırlık sürecini konuşmak için bugün Moskova'ya gidecek.

Yurt gazetesinin haberine göre, Moskova'ya gidecek heyete Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal el Mikdat ve Dışişleri Baknlığı'ndan bir başka üst düzey yetkili Ahmad Arnus ve Suriye Cumhurbaşkanı Danışmanı Buseyna Şaaban katılacak.

Moskova'ya konferansa hazırlık süreci ile ilgili görüşmeye Suriye muhalifleri de gelebilir. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) Genel Başkan Yardımcısı Badr Jamous Ria Novosti'ye Rusya tarafından 18-21 Kasım tarihlerinde Moskova'ya davet edildiklerini açıklamıştı.

Cenevre'deki görüşmeler sonrası Suriye Muhalefeti Ulusal Koordinasyon Komitesi yurt dışı koordinatörü Heysamom Manaa, Devlet eski Başkan Yardımcısı Rıfat Esad ve Suriye Kürt Partisi heyeti ile yapılan görüşmeler sonrasında Yakın Doğu'dan sorumlu Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov bu grupların Moskova'da Suriye hükümet yetkilileriyle görüşmeye hazır olduklarını belirtmişti.

Moskova, Suriye hükümeti ve muhalifler arasında yapılacak olan görüşme ve iki taraf arasında yapılacak fikir alışverişlerinin 'Cenevre-2 Konferansı' için gerekli olduğunu düşünüyor. Bogdanov Suriye muhalifleriyle ilgili, "Görüldüğü gibi, muhaliflerin çoğu sadece hükümetle değil, kendi aralarında da konuşup, bir anlaşmaya varamıyorlar" açıklamasını yaptı.

SMDK Genel Başkan Yardımcısı Badr Jamous, Suriye muhaliflerinin Suriye'nin durumunu görüşmek için Moskova'ya gelme niyetinde olduklarını belirtirken, açıklamalarına 'Cenevre-2 Konferansı'nın başarılı olacağını düşünmediklerini açıkladı.

Suriye krizinin barışçıl çözüm olanakları Bogdanov ile İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Amir Abdullah'ın Moskova'da yapacağı toplantıda da görüşülecek. Ria Novosti'nin haberine göre, İran daha önce de ifade ettiği gibi Uluslararası Konferansa katılmaya hazır olduğunu bildirdi. Rusya, ABD ve Birleşmiş Milletler Suriye konusundaki konferansına hazırlık sürecini görüşmek için 5 Kasım'da Cenevre'de toplanmışlardı. Rusya, ABD ve Birleşmiş Milletler özel temsilcisi Lahdar Brahimi'nin katılacağı bir sonraki görüşme 25 Kasım'da yapılacak.