Morales: ABD Büyükelçisi'ni kovmaktan korkmam!

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, uçağına ABD'li casus Edward Snowden gerekçe gösterilerek Avusturya'ya zorunlu iniş yaptırılmasının arkasında ABD'nin olduğunu söyleyerek, "Bolivya'da ABD Büyükelçiliği'ne ihtiyacımız yok" dedi.

Bolivya'nın Cochabamba kentinde acil olarak bir toplantı yapan Güney Amerika Cumhuriyetleri Birliği (UNASUR), Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in uçağının Avusturya'ya zorunlu iniş yapmasını kınayarak, Fransa, Portekiz, İtalya ve İspanya hükümetlerinden resmi özür talep etti. Cochabamba Deklarasyonu'nda ayrıca Morales'e yapılan muamele için "uluslararası anlaşmaların çirkin biçimde ihlali" nitelemesi yapıldı.

Evo Morales ise zirvede yaptığı konuşmada, ülkesindeki ABD Büyükelçiliği'ni kapatırken "elinin titremeyeceğini" söyledi. Kendisine destek veren Latin Amerika ülkelerine teşekkürlerini sunan Morales, uçağına kendi hava sahasından geçiş izni vermeyen bir devletin özür dilediğini ancak bunun yeterli olmadığını belirtti. Morales bazı hükümetlerin de zorunlu inişin ve hava sahasından geçişe izin vermeyişin "bir hata olduğunu" söylediğini, ancak durumun "hata" olmadığını vurguladı.

Zirvede bulunan Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa "Burada Bolivya'yı desteklemek için bulunuyoruz" derken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da, "Evo Morales'e karşı ihlal edilen uluslararası hukuk hepimize karşı ihlal edilmiştir" yorumunu yaptı. Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner, "İnsan haklarından bahsedenlerin bu suçu işlemesi tuhaf" derken, Uruguay ve Surinam liderleri de zirveye katılarak Morales'e destek sundular.

(soL - Dış Haberler)