Moldova’da sular durulmuyor

Moldova’da seçimleri komünist partinin kazanmasından sonra başlayan protesto gösterileri hâlâ sürüyor. Göstericiler Romanya’ya ve AB’ye katılmak isterken, Moldova Rumen büyükelçisini ülkeden kovdu.

soL (DIŞ HABERLER) Moldova'da Pazar günü düzenlenen seçimlerden komünistliği adından ibaret olan, iki dönemdir ülkeyi yöneten Komünist Parti'nin kazanmasının ardından başlayan, "renkli devrim"lere benzeye protesto gösterileri halen devam ediyor.

Renkli devrim göstericileri, Başkanlık konutu ve meclis binasına saldırmış, buralardaki Moldova bayraklarını indirerek yerlerine Romanya ve Avrupa Birliği bayrakları asmışlardı. Protestolardan sonra hükümet, oyların yeniden sayılmasına razı olmuştu.

Fakat Merkezi Seçim Kurulu'nun, oyların yeniden sayılmasını kabul etmediği iddiası üzerine gösteriler yeniden başladı. Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin, göstericileri "Moldova'da demokrasi ve bağımsızlığı yok etmek isteyen faşistler" olarak tanımladı.

Romanya suçlanıyor
Voronin, komşu ülke Romanya'nın şiddet gösterilerinde "çok ciddi" etkisinin olduğunu belirterek, "Olan biten her şeyde Romanya'nın parmağı vardı" dedi. Voronin, AB üyesi Romanya'nın büyükelçisini ülkeden kovduklarını ve Rumenler için vize kısıtlamaları getirdiklerini açıkladı.
Romanya ise suçlamaları "provokasyon" olarak niteleyerek reddetti. Rumen yetkililer, Kişinev'i Moldova'nın iç çatışmalarını Romanya'ya mal etmekle suçladılar.