Moğolistan'da 'devrimci' sıkıyönetim

Moğolistan'da seçim sonuçlarını kabul edemeyen özelleştirme yanlısı muhalefet, Moğolistan Halkının Devrimci Partisi'nin seçim zaferi üzerine sokak gösterilerine başladı.

soL (DIŞ HABERLER) Moğolistan'da, geçen Pazar yapılan seçimlerden çıkan sonucu beğenmeyen liberal muhalefet, gerçekleştirdiği sokak gösterileriyle ülkeyi savaş alanına çevirdi. Çıkan olaylarda 50'nin üstünde insan yaralanırken, ülkede 4 günlük olağanüstü hal ilan edildi.

Moğolistan'da düzenlenen ve sonuçları henüz açıklanan genel seçimlerde, ülke kaynaklarının özelleştirmesine karşı olan Moğolistan Halkının Devrimci Partisi (MHDR) ezici bir üstünlük sağlamıştı. MHDR, parlamentodaki 76 koltuktan 45'ini alırken, muhalefet pozisyonundaki liberal ve özelleştirme yanlısı Demokratik Parti 21 sandalyede kalmıştı.

Seçimlere hile karıştığını iddia eden Demokratik Parti yandaşları, dün ülke genelinde düzenledikleri gösterilerle ülkeyi savaş alanına çevirdiler. Demokrat Partililer, MHDR'nin genel merkezini ateşe verirken, gösteri ve çatışmalarda yaklaşık 30 polis ve 20 gösterici yaralandı.

Sosyalist dönemin yönetici partisi ve mevcut hükümetin koalisyon ortağı olan MHDR, ülkenin sahip olduğu zengin maden ve mineral kaynaklarının özel sektöre devredilmesine karşı çıkıyor. Özelleştirmenin tam boy savunucusu konumundaki muhalefetteki Demokrat Parti ise, "yabancı yatırımları çekeceği" iddiasıyla kaynakların özel sektöre açılmasını istiyor.