Mısırlı aydınlardan 'mahalle baskısı'na tepki

Geçtiğimiz Pazar günü Mısırlı pek çok aydın, sanatçı ve yazar, yeni anayasa hazırlığı içinde olan Kurucu Meclisi protesto etmek üzere meclis binası önünde toplandı. Yapılan protesto gösterisinde Kurucu Meclisin "gayrimeşru" olduğu ilan edildi ve ilgası talep edildi.

Geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşen protesto gösterilerine, aralarında Baha Tahir, Muhammed Salmavi, Saad Hagras, Nebil Abdülfettah Salva Bekir gibi yazarların yanı sıra, Muhammed Abla gibi görsel sanatçılar ve yayıncı Muhammed Haşim gibi yüzlerce sanatçı ve aydın katıldı.

Protestoların hedefinde Müslüman Kardeşler (İhvan) iktidarının Mısır'da gerçekleştirdiği köklü dönüşümler vardı. Protestocular, Müslüman Kardeşler'in Kurucu Meclis içinde ağırlığı oluşturduğunu ve bu meclisin tüm Mısır'ın "İhvanlaştırılmasına" hizmet ettiğini ifade ettiler. Ayrıca meclisin bileşiminin seçim sonucu oluşturulmadığını ve ağırlığı Müslüman Kardeşler üyelerinden oluşan meclisin Mısır toplumunun geniş kesimlerini temsil etmekten uzak olduğunu belirten protestocular, örgütün, gücünü konsolide etmek ve yeni anayasa üzerinde mutlak tekel oluşturmak suretiyle kendi görüşlerini topluma dayattığını ifade ettiler.

Yeni anayasa taslağına dair kamuoyuna sızan bilgiler, anayasanın özgürlükler konusunda eski rejimin sansürcü tutumunu sürdüren ve ifade özgürlüğüne yeni kısıtlamalar getirmeyi öngören maddeler içerdiği yönünde. Bu konuda Ahram Online'a yaptığı açıklama yapan Muhammed Haşim, şöyle konuştu:

"Biz bugün burada tüm Mısırlıların görüşlerini yansıtan bir anayasa yapılması çağrısını dile getirmek için toplandık. Biz gerçek bir toplum sözleşmesi istiyoruz, yoksa Müslüman Kardeşler'in kendi aralarında yapacağı ayrımcı bir sözleşmeyi istiyor değiliz.
Onların benimsediği söylem oldukça ırkçı ve ayrımcı. Biz bunu kabul etmeyeceğiz. Halkın geri kalanının fikrine saygı duymuyorlar ve hepimizin ateist olduğunu düşünüyorlar. Bu tür insanların yazacağı anayasanın nasıl bir şey olacağını siz düşünün!"

Mısır'da gericilik meselesi daha uzun süre tartışılacağa benziyor
Köklü bir Aydınlanma geleneği bulunan ve azımsanmayacak bir seküler toplumsal tabana sahip olan Mısır'da, islamcı yeni rejimin uygulamaları ve dayattığı (dayatacağı) dönüşümler üzerinden daha çok tartışma yürütülecek gibi görünüyor.

Mısır'da yeni rejim henüz oturmuş olmaktan uzak olsa da, Müslüman Kardeşler'in egemen olduğu yeni İslamcı iktidar bloğunun gerici karakteri, iktidara geldiği ilk günlerden itibaren belirtilerini dışa vurmaya başlamıştı. Kadın hakları ve özgürlükler alanında ortaya çıkan çeşitli kısıtlayıcı uygulamalar dışında, evlilik yaşının 14'e indirilmesi gibi yasaların çıkartılması da gündeme gelmişti.

Ancak Müslüman Kardeşler'in gerici karakteriyle, tüm dünya gericiliği gibi, emperyalizme hizmette ne denli işlevsel olduğunu gösteren örnekler şimdiden ortaya çıkmış durumda. Geçtiğimiz günlerde toplanan Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'nde misyonu daha da açıkça ortaya çıkan Mısır'ın yeni yönetimi, bölgede ABD vizyonuyla uyumlu adımlar belli etmişti.

Tüm bunların yanında, özellikle Clinton'un Mısır ziyaretinin ardından Müslüman Kardeşler'in İsrail'le iyi geçinmek konusunda ABD'ye verdiği sözler ve Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin geçtiğimiz ay Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi ve Genelkurmay Başkanı Sami Annan'ı görevden alması göz önüne alındığında, örgütün yeni rejimin inşası sürecinde iktidarını giderek pekiştiriyor olduğu düşünülebilir.

Böyle bir momentte ortaya çıkan sanatçı ve aydınlardan gelen tepki biraz geç kalmış görünse de önümüzdeki günlerde de ülkede gericilikle mücadele başlığının ağırlık taşıyacağı anlaşılıyor. Artık iki yıla yaklaşan rejim değişikliği sürecinde islamcı iktidar da kirli yüzünü giderek daha açık bir şekilde gösterdi ve göstermeye de devam ediyor. Bunun karşısında Mısır'daki seküler gelenek ve Aydınlanma birikiminin belirli bir direnç yaratacağı muhakkak. Bu tepkilerin ne ölçüde kitleselleşeceğini ise önümüzdeki günler gösterecek.

(soL-Dış Haberler)