Mısırlı aydınlar Müslüman Kardeşler'in anayasasına karşı

Mısır’ın önde gelen aydınları, Kurucu Meclis’in ifade özgürlüğünü tehdit eden yeni anayasa taslağına karşı bütün kesimleri kapsayabilecek bir anayasa hazırlanmasını öneriyor.

Mısır’da Müslüman Kardeşler’in çoğunluğunu oluşturduğu Kurucu Meclis ve hazırlığı içinde olduğu yeni anayasa çalışmaları aydınlar tarafından protesto edilmeye devam ediyor.

Ahram Online’ın haberine göre, Mısır’da aydınlar, pazartesi günü yaptıkları bir açıklamada Kurucu Meclis’in hazırlığı içinde olduğu yeni anayasanın ifade özgürlüğüne tehdit oluşturacağına dikkat çekerek, özgürlüklerin vurgulandığı alternatif bir anayasa önerdiler.

İfade Özgürlüğünün Savunulması için Ulusal Komite (NCDFE) tarafından düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Mısır’ın tanınmış yazarı Bahaa Taher, yeni anayasa hazırlığı içinde olan Kurucu Meclis’in dağıtılması ve yeniden oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Mısır’da muhalifler, ağırlığını Müslüman Kardeşler üyelerinin oluşturduğu Kurucu Meclis’in seçim sonuçlarını yansıtmadığını ve toplumun geniş kesimlerini temsil etmekten uzak olduğunu ifade ediyorlar.

Mısırlı Yazarlar Sendikası Başkanı Muhammed Salmavi ise İslami siyasi güçleri işaret ederek “Şimdi yeni rejim stabilize olurken, yeni anayasanın toplumun sadece bir kemsini kapsayacak şekilde formüle edilme tehlikesi var” diye konuştu. Salmavi, Yazarlar Sendikası’ndan on isimin Kurucu Meclis üyeliği için önerildiğini fakat kabul edilmediğini belirtirken, “Meclisin çoğunluğunu ele geçirmek İslamcılara biraz otorite kazandırdı fakat bu, anayasa hazırlanırken diğer kesimleri bu süreçten dışlama hakkını vermez” diyerek konuşmasını sürdürdü.

NCDFE koordinatörü Salah Eissa, meclisin gazetecilerin ihtiyaçlarına “tepkisiz” kaldığını ve şu ana kadar gazeteciler tarafından sadece iki önerinin kabul edildiğini belirtirken, "Ulusal gazeteler [Basın Yüksek Kurulu] Şura Konseyi'nin yetkisi altında kaldıkça, çoğunluk partisinin kontrolü altında kalacaktır" diye konuştu.

Mısır Komünist Partisi lideri Ahmed Bahattin Şaban da yeni anayasa taslağında protesto ve grev hakkının tehlike altında olduğuna dikkat çekti.

Muhammed Haşim bu ayın başında yeni anayasa taslağı ile ilgili olarak Ahram Online’a yaptığı değerlendirmede şunları kaydetmişti:

Biz bugün burada tüm Mısırlıların görüşlerini yansıtan bir anayasa yapılması çağrısını dile getirmek için toplandık. Biz gerçek bir toplum sözleşmesi istiyoruz, yoksa Müslüman Kardeşler'in kendi aralarında yapacağı ayrımcı bir sözleşmeyi istiyor değiliz.

Onların benimsediği söylem oldukça ırkçı ve ayrımcı. Biz bunu kabul etmeyeceğiz. Halkın geri kalanının fikrine saygı duymuyorlar ve hepimizin ateist olduğunu düşünüyorlar. Bu tür insanların yazacağı anayasanın nasıl bir şey olacağını siz düşünün!"