Mısır'da şeriat kuralları yasaların ana kaynağı oldu!

Mısır Kurucu Meclisi şeriat kurallarının yasaların ana kaynağı olmasını öngören maddeyi kabul etti.

İslamcı Müslüman Kardeşler ve Selefilerin ağırlıklı olduğu Mısır Kurucu Meclisi, Anayasa Mahkemesi'nin kendisini feshetmesinden endişelendiği için yeni anayasa taslağını alelacele oylamak üzere toplandı.

100 üyeye sahip Kurucu Meclis'te 40 sandalyesi bulunan solcu, laik, liberal ve Hıristiyan kesimler meclisi boykot ederek oylamaya katılmazken, şeriat kurallarının yasaların ana kaynağı olmasını öngören maddenin kabul edildiği bildirildi. Bu maddenin Hüsnü mübarek dönemindeki eski anayasada da yer aldığı belirtiliyor.

Bu maddeyle birlikte 234 maddelik anayasa taslağı bugün mecliste oylanıyor. Anayasa taslağı Cumartesi günü Muhammed Mursi’ye sunulacak ve bu tarihten itibaren 15 gün içinde referanduma gidilecek.

Bundan bir hafta önce Mısır Devlet Başkanı Mursi kendisini ve Kurucu Meclis’i yargı denetiminden muaf tutacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini yayınlamıştı.

Yüz binlerce Mursi karşıtı ise yaklaşık bir haftadır, devletin baskıcı politikalarını ve Mursi’yi “firavun” yetkileri ile donatan kararnameyi protesto etmek Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda toplanıyor.

Mısır’ın en eski liberal partisi olan Wafd Partisi üyesi Muhammed Abdel Alim Davud, Ahram gazetesine yaptığı açıklamada, Müslüman Kardeşlerin bu girişimle son günlerde Mursi’yi içinde bulunduğu siyasi krizden kurtarmaya çalıştığını ancak bunun geri tepeceğini söyledi.

Davud, “Anaysa taslağının alelacele bir şekilde mecliste oylanması, durumun daha da ciddileşmesine hizmet edecek ve Mursi’ye ve grubu Müslüman Kardeşlere dönük kızgınlığın daha da artmasına neden olacak diye konuştu.

(soL- Dış Haberler)