Mısır'da olağanüstü hal!

İslamcı bir grubun Sina ve Süveyş Bölgesi'ndeki hava alanına saldırmasının ardından olağanüstü hal ilan edildi. Öte yandan Afrika Birliği Mısır ile ilişkilerini dondurdu.

Güncelleme 22.50
Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii, askeri yönetimi tanımadıklarını ve Mursi dönünceye kadar destekçilerinin meydandan ayrılmayacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından Bedii hakkında yeniden yakalama kararı çıkarıldı. Bedii, konuşmasında askeri yönetimi tanımayacaklarını da dile getirdi.


Güncelleme 22.30
Mısır'daki çatışmalara ilişkin çelişkili haberler geliyor. Mursi destekçisi uluslararası medya ölü sayısını her geçen saat yükseltirken, bazı bağımsız medya organlarında İhvan taraftarlarının Mursi karşıtı eylemlere taşlarla saldırmaya başladığı bildiriliyor. Muhalifler kurdukları barikatları ateşe vererek İslamcıların alana yaklaşmasını engelliyor.

El Arabiya, Temerrüd hareketinin Tahrir Meydanı'nda yaralılar olduğunu bildiriğini iddia etti.

Mısır ordusundan gelen bilgilere göre, asker üniforması giyen bazı İhvan militanları ordu tarafından yakalanmış durumda.


Güncelleme 18.12
Mısır'ın geçici başkanı Adli Mansur Meclis Şurasını feshetti.


Güncelleme 17.52
Mısır güvenlik güçleri çatışmalarda ölenlerin olduğu haberini devlet radyosunda yaptığı açıklama ile yalanladı.Ordu sözcüsü gösterilerde sadece kuru sıkı ve gaz bombası kullanıldığını iddia etti.


Güncelleme 17.20
Hamas hükumetinin başkanı İsmail Haniye Mısır'ın Müslüman başkanı Muhammed Mursi'nin ordu tarafından düşürülmesine rağmen Arap Baharı'na olan inancını belirtti. " Filistin için ve İsrail'e karşı direnç gösterme konusunda korkuya kapılmayın. Mısır, Arap ve İslami bir ülke olarak bizim arkamızdadır"dedi. Haniye' nin danışmanı Yusuf Rıza ise, Mursi' nin devrilmesini kendi Facebook sayfasında eleştirdi ve Mursi' nin demokratik yollarla seçilmiş ilk başkan olduğunu vurguladı.Bu yaşananların demokratik sürece uygun olmadığını ordunun halkın sesi olamayacağını söyledi.


Güncelleme 16.53
Luksor' un batısında bulunan el Dabey yakınında Cuma sabah saatlerinde çıkan olayda bir Müslüman öldürüldü, bir Kıpti yaralandı ve üç ev ateşe verildi. Luksor' un güvenlik şefinin açıklamasına göre Hasan Said Sıdkı öldü ve Magdy İskender Ferid yaralandı. Müslüman Sıdkı ve üç Kıpti arasında çıkan kavgada Sıdkı hayatını kaybetti.Köydeki Müslüman gençler ise bunun ardından Kıptilerin yaşadığı üç evi ateşe verdiler.


Güncelleme 16:42
El Ahram 1, AFP 3 ölü olduğunu iddia ediyor. AFP, Mursi yanlılarında silah olduğunu belirtiyor.


Güncelleme 16.12
AFP'nin haberine göre ordu Cumhuriyet Muhafızları Genel Merkezi'ne yürümek isteyen Mursi destekçilerinin üzerine ateş açtı, en az 3 ölü var.


Güncelleme 15.49
Yerel basının açıklamalarına göre Mursi destekçileri başkentteki polis binasına zorla girmeye çalışıyorlar.


Güncelleme 15:30
Mursi destekçileri Kahire sokaklarını doldurdu. Nasr bölgesi' ni çeviren 100.000 Mursi yanlısı gösterici Raba el Adavya camisi etrafında toplandı.


Mısır ordusu Sina'nın güneyinde ve Süveyş Bölgesi' nde silahlı İslamcı bir grubun Cuma günü Sina'nın El Ariş kentindeki hava alanına saldırmasının ardından olağanüstü hal ilan etti. Sina Bölgesi'nin kuzeyinde de güvenlik güçlerine İslamcıların saldırılarının ardından yetkililer Mısır'ın Gazze Şeridi'ni kesen Refah sınırını kapatma kararı aldı.

Afrika Birliği'nden Mısır'a yaptırım
Afrika Birliği yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre hükumetin devrilmesinin ardından Mısır'la olan bütün ilişkilerini dondurdu.

54 üyeden oluşan bloğun kararı Muhammed Mursi' nin devrilmesini talep eden gösterilerin hemen ardından geldi. Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi'nin başkanı Admore Kambudzi yaptığı açıklamada, "Birliğin kararına göre ülkedeki anayasal düzen yeniden tesis edilene kadar Mısır ile olan ilişkiler askıya alındı" dedi.

(soL- Dış Haberler)