Mısır'da Müslüman Kardeşler başkan adayını açıkladı

Müslüman Kardeşler, Mısır’da yaklaşan başkanlık seçimlerinde daha önceki açıklamalarının aksine aday gösterdi. Müslüman Kardeşlerin adayı örgütün stratejisti ve finansörü olarak da bilinen Kairat El-Şater.

Mısır’da Mayıs sonunda gerçekleştirilecek olan başkanlık seçimlerinin adayları belli olmaya başlarken ülkede etkili bir siyasal güç haline gelen radikal islamcı Müslüman Kardeşler de adayını açıkladı. Kurduğu siyasal parti Özgürlük ve Adalet Partisi ile Mısır’da meclisin yüzde 40’ını elinde bulunduran hareket yaklaşan başkanlık seçimlerinde aday göstermeyeceğini açıklamıştı.

Geçtiğimiz gün kararını değiştirerek adayını açıklayan örgüt ülkedeki siyasi tansiyonu da yükseltmiş oldu. Bunun önemli bir sebebi de belirlenen adayın ülkenin geneline hitap edecek bir isimden ziyade, Müslüman Kardeşler’in finansörü ve stratejisti olarak bilinen Kairat el Şater olması.

Şater, eski MK liderine karşı mı aday gösterildi?

Müslüman Kardeşler’in ABD karşıtı söylemlerine rağmen etkili oldukları meclis Obama’dan demokratikleşmeye katkı adı altında 1,5 milyar dolar yardımı kabul etmişti.

Müslüman Kardeşler örgütünün karar mekanizması olarak da bilinen “Şüra” konseyinin 108 üyesinin 58’i tarafından onaylanan 61 yaşındaki Şater ilk açıklamasında “Bütün Mısırlıların adayı” olacağını açıkladı. Şater geçtiğimiz yıla kadar siyasi tutuklu durumundaydı. AKP’den esinlenerek kurulan Özgürlük ve Adalet Partisi’nin meclisteki gücü ve hareketin sokaktaki varlığı ile ülke yönetimine aday olmak konusunda daha cesur davranan hareketin başkanlık seçimlerindeki kararından dönmesinin ardındaki diğer bir sebebin de başkanlığa aday olan eski Müslüman Kardeşler önderi Abul-Fattuh’un adaylığı.

Özellikle Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesi sürecinde öne çıkan politik figürlerden biri olan eski Müslüman Kardeşler liderlerinden Abdül Moneim Abul-Fattuh’un grubun kararının aksine seçimlerde adaylığını açıklaması örgütü kızdırmış ve Abul-Fattuh’un hareketten tasfiye edilmesine neden olmuştu.

Şater’in, Müslüman Kardeşler’in dışlamasına rağmen ülkedeki müslüman çoğunluğun büyük bir kısmının oylarını alması beklenen Abul-Fattuh’a karşı aday gösterildiği düşünülüyor. İki adayın oyları böleceğinin iddia edilmesi de islamcı kesimdeki önemli gerilim başlıklarından biri.

Mısır’daki Kıpti hristiyan nufüs ise yeni düzende sayıları nedeni ile ülkede hiç biz söz hakları kalmamasından son derece rahatsız. Ülkedeki diğer önemli başkan adaylardan bir diğeri de Enver Sedat yönetimi sırasında Kültür ve İletişim Bakanı olarak görev yapmış olan Mansur Hassan.

(soL - Dış Haberler )