Mısır'da meydan Amerikalılar'a kaldı

Birkaç hafta önce milyonlarca Mısırlı'nın Mübarek'i deviren eylemlerine sahne olan Tahrir Meydanı'nı dün iki ABD'li senatör gezdi.

Pazar sabahı ABD senatörleri John McCain ve Joseph Lieberman Tahrir Meydanı'nı gezdi. Milletvekillerine bu gezi esnasında ABD Mısır Büyükelçisi Margaret Scobey eşlik etti. Gezi sırasında ABD'liler birçok vatandaş ve güvenlik görevlisiyle görüştüler. Lieberman elbisesinin üzerine sarmış olduğu Mısır bayrağını daha sonra meydandaki vatandaşlardan birine verdi.

McCain Mısır'ın resmi haber ajansına yaptığı açıklamada Tahrir Meydanı'na yapılan ziyaretin özgürlükleri için çetin mücadeleler veren Mısır halkına desteklerini göstermek amacıyla yapıldığını söyledi. Cumhuriyetçi senatör ABD'nin Mısır halkının özgürlük arayışına elinden gelen desteği vereceğini belirtti. McCain, ABD'nin mümkün olan her desteği vereceğini ancak Mısır'ın geleceğinin son tahlilde Mısır halkının elinde olduğunu ekledi.

“Şimdi Kahire'de güneş parlıyor, ama bu özgürlük ışığının kaynağı Mısır halkının barışçıl devrimidir” diyen Lieberman Mısır'daki özgürlüğü güvence altına almak ve daha iyi bir ekonomik gelecek sağlamak için uğraşacaklarını da söyledi.

Libya konusundaki görüşlerini de bildiren Demokrat senatör, Kaddafi'nin istifa etmesi gerektiğini söyledi. Kaddafi'nin Libya halkıyla mücadele ederken cani yöntemler kullanmış olmasının ve mevkisini korumak için insanları öldürmesinin Libya halkını desteklemek için yeterli bir sebep olduğunu belirtti.

Lieberman sözlerine ABD'nin Libya'nin batısında kurulan geçici hükümeti desteklemek amacıyla kimi yaptırımlar uyguladığını ve Libya üzerinde uçuş yasağı ilan ettiğini ekledi. Lieberman, Kaddafi'nin devrim hareketinin başlangıcından beri insanlığa aykırı suçlar işlediğini ve Uluslar arası Suç Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini belirtti.

John McCain ve Joseph Lieberman kimdir?
ABD'de son yapılan ve Obama'nın kazandığı başkanlık seçimlerinde adaylığını koymuş ve kaybetmiş olan cumhuriyetçi McCain Gürcistan'da yaşanan iç savaş sonrası Devlet başkanı Saakaşvili'den “Ulusal Kahramanlık Madalyası” almıştı. Irak işgali sürecinde de McCain bölgede ABD'nin önemli temsilcilerinden biriydi.

Joe Lieberman ise Demokrat Parti'nin en sağcı kanadından. Lieberman, özellikle şahin İsrailci tavrıyla ve İsrail lobisiyle sıkı fıkı ilişkileriyle biliniyor.

(soL - Dış Haberler)